Strasbourg, Târgul de Crăciun: Ameninţarea teroristă, foarte ridicată. Securitate maximă

Strasbourg, Târgul de Crăciun: Ameninţarea teroristă, foarte ridicată. Securitate maximă
Strasbourg, Târgul de Crăciun: Ameninţarea teroristă, foarte ridicată. Securitate maximă

Târgul de Crăciun din Strasbourg este închis miercuri, iar măsurile de securitate au fost sporite, fiind ridicat nivelul de alertă.

Atentatul comis marţi seară împotriva Târgului de Crăciun de al Strasbourg a făcut trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase foarte grav, a anunţat ministrul francez de interne, Christophe Castaner, în faţa presei de la sediul prefecturii Bas-Rhin, transmite AFP. Mai devreme, primarul oraşului, Roland Ries, afirmase că bilanţul este de 'patru morţi şi vreo zece răniţi'. Totodată, ministrul de interne a ridicat nivelul planului Vigipirate la 'urgenţă atentat'. 'În prezent, suntem în Franţa în postură 'vigipirat' întărită, guvernul tocmai a decis să îl treacă la urgenţă atentat, cu introducerea de controale întărite la frontiere şi controale întărite la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul mimetismului', a declarat Christophe Castaner.

Târgul de Crăciun de la Strasbourg, unde trei persoane au fost ucise şi alte 12 rănite marţi de un suspect care a reuşit să fugă, este un eveniment plasat sub o securitate foarte strictă pentru a primi două milioane de vizitatori veniţi din lumea întreagă, notează AFP. 'Ameninţarea teroristă rămâne foarte ridicată (...) Efectivele sunt pregătite pentru a asigura siguranţa acestui eveniment important pentru Strasbourg şi Franţa cu numeroşi vizitatori străini veniţi din lumea întreagă' a explicat secretarul de stat din ministerul de interne Laurent Nunez, cu prilejul inaugurării, pe 23 noiembrie, a celei de-a 449-a ediţii a acestei tradiţionale manifestări.

Restricții drastice de circulație

Circa 300 de cabane din lemn sunt instalate în centrul istoric al oraşului Strasbourg, înconjurat de râul Ill, şi un brad înalt de 30 de metri, luminat în întregime, este ridicat în Piaţa Kleber, piaţa principală. Evenimentul festiv a făcut obiectul unui proiect de atentat în decembrie 2000. De atunci, a fost frecvent obiectul ameninţărilor cu atacuri. Măsurile de securitate şi bugetul aferent au fost consolidate după atentatele de la Paris din 2015 şi atentatul din decembrie 2016 de la Târgul de Crăciun de la Berlin, unde un camion a izbit mulţimea, revendicat de gruparea Stat Islamic şi soldat cu 12 morţi.

Aproximativ 260 de poliţişti naţionali, 160 de agenţi se securitate privaţi, 50 de poliţişti municipali şi mai multe zeci de militari din cadrul Operaţiunii Santinela (desfăşurată în urma atentatelor de la Paris din ianuarie 2015) sunt mobilizaţi zilnic pentru a asigura securitatea accesului şi aleilor din centrul oraşului până la 30 decembrie. În centrul pietonal, vehiculele motorizate sunt supuse unor restricţii drastice de circulaţie şi staţionare. Gropi în liniile de tramvai şi blocuri de beton trebuie să ferească de pericolul unui atac cu maşină folosită ca berbec.

Agenţi de securitate sunt poziţionaţi pe fiecare pod care permite accesul în centrul istoric, 'Grande Ile', şi percheziţionează pietonii până la orele 20 de duminică până joi, 21 vineri şi 22 sâmbătă.

Trei morți, 12 răniți

Marţi, în jurul orelor 20.00 (19.00 GMT), atacatorul, în vârstă de 29 de ani, a trecut pe Pont du Corbeau şi a pătruns în perimetrul Târgului de Crăciun. El a deschis focul asupra vizitatorilor, pe Rue des Orfčvres, arteră pietonală cu magazine din vecinătatea Pieţei Kleber, după care a reuşit să fugă. Potrivit unui bilanţ al ministrului de interne prezentat miercuri la orele 02.20, atacul comis marţi în jurul orelor 19.00 GMT a făcut trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase în stare foarte gravă.

Primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a anunţat că Târgul de Crăciun va fi închis miercuri. Cu două milioane de vizitatori, oraşul Strasbourg se aştepta la beneficii economice în valoare de 250 de milioane de euro, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel