România și Bulgaria pe ultimul loc în Europa, la standardul vieții

saracie
saracie

România şi Bulgaria se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte standardele europene, relevă raportul social pe anul 2016 al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române. 

"După 27 de ani, România se plasează pe ultimul loc, împreună cu Bulgaria, la distanţă de standardele europene, dar şi faţă de celelalte ţări foste socialiste membre UE. O ţară subdezvoltată, sărăcită, cu o economie dezindustrializată şi cu o agricultură dezorganizată, o economie incapabilă de a oferi locuri de muncă pentru întreaga populaţie, munci cu valoare scăzută, o comunitate demoralizată", se arată în raportul ICCV. 

Potrivit documentului, România a înregistrat după 1989 cea mai scăzută creştere economică, faţă de principalele ţări europene în tranziţie. 

"Experienţa ultimilor 27 de ani nu susţine speranţa că veniturile salariale cresc automat ca rezultat al creşterii PIB-ului. Datele arată că o creştere a PIB-ului de aproape 4 ori este însoţită de o creştere mult mai modestă a veniturilor salariale", se precizează în raportul ICCV. 

De asemenea, se menţionează că starea de satisfacţie a românilor în legătură cu viaţa este la distanţă mare faţă de celelalte ţări în tranziţie, cu excepţia Bulgariei. 

În document se subliniază că venitul anual disponibil per capita plasează România pe ultimul loc în Europa, la o distanţă greu de recuperat în următorii ani: 25,9% faţă de ţările UE 15, şi 61,1% faţă de ţările UE 8, potrivit Eurostat, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel