Radu Tudor, veste tristă la Antena 3. "A fost o situație dramatică"

Ultimul președinte comunist al Poloniei, Wojciech Jaruzelski, a murit, duminică, 25 mai. Radu Tudor a comentat această veste la Antena 3.

"Prin intervența sa militară în forță împotriva manifestanților anticomuniști, Wojciech Jaruzelski a devenit un personaj non grata în ochii polonezilor. În schimb, văzând ce se întâmplă în Ucraina, mulți analiști istorici din Polonia  au considerat că instituirea legii marțiale în 1981 a evitat o invazie a Rusiei. Faptul că astăzi acesta a murit dă un prilej de comentarii interesante vizavi de ce se întâmplă în Ucraina. Acest fost președinte al Poloniei, după ce a fost înlăturat de la putere, a fost trimis undeva la marginea Varșoviei să trăiască ca orice polonez obișnuit. Astăzi, la aproape 92 de ani, a murit. A fost un om care s-a implicat în multe evenimente istorice.

Wojciech Jaruzelski avea o pensie de 2.200 de euro. Fusese judecat și anchetat pentru crimele săvârșite la începutul anilor '80. La acel moment, blindatele armatei poloneze au trecut peste trupurile luptătorilor anticomuniști. Au fost mulți morți, ei fiind pe conștiința lui Wojciech Jaruzelski. A fost o situație dramatică impusă de conducătorul statului cu scopul de a evita o invazie a Uniunii Sovietice în Polonia. Este un subiect de urmărit pentru a vedea ce se întămplă și în Ucraina", a spus Radu Tudor la Antena 3.

Wojciech Jaruzelski a fost judecat în Varșovia pentru moartea a 44 de persoane. El este cunoscut drept liderul polonez care a proclamat legea marțială în anul 1981, în tentativa de a suprima mișcarea Solidaritatea.

VEZI ȘI: Ultimul lider comunist al Poloniei, gen. Jaruzelski, a murit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel