Urmărește emisiunea live


PSD nu votează guvernul minoritar PNL-UDMR. Va suna gen. Ciucă retragerea?

Ciucă, întâlnire cu echipa PNL și Hunor Kelemen la Guvern
Ciucă, întâlnire cu echipa PNL și Hunor Kelemen la Guvern

PSD nu va susține în Parlament guvernul minoritar alcătuit de generalul Nicolae Ciucă, au confirmat pentru DCNews surse din conducerea social-democraților.

Conducerea PSD a decis să nu voteze guvernul PNL-UDMR. Negocierile cu liberalii au eșuat, iar în partid majoritatea liderilor locali au respins această variantă. Social-democrații au mai analizat și varianta susținerii unui guvern minoritar cu condiția ca acesta să fie votat și de USR. Astfel, se putea invoca nevoia unei atitudini responsabile în timpul crizei pandemice, energetice și politice din acestă iarnă, doar formațiunile extremiste refuzând să contribuie la depășirea situației. În noua sesiune parlamentară care începe în februarie anul viitor se putea declanșa procedura alegerilor anticipate. Această variantă a căzut fiindcă și USR a respins colaborarea cu PNL pentru guvernul Ciucă, fără participare la guvernare.

Primarii PSD au fost cei mai vocali în contestarea sprijinului pe durată limitată acordat unui guvern de criză alcătuit de generalul Nicolae Ciucă. Ei reproșează liberalilor modul în care premierul Cîțu a împărțit banii din Fondul de rezervă al guvernului. Este prima dată când comunitățile conduse de primari din Opoziție nu au primit nicio alocare de la guvern, sau sume ridicole, de câteva zeci de mii de lei pentru orașe cu sute de mii de locuitori. Dacă primăriile comunelor conduse de PSD au primit câte 50.000 de lei, sumele pentru primăriile conduse de PNL sau UDMR  sunt de sute de ori mai mari.

Premierul desemnat nu își va depune mandatul

”Ușa către PSD nu a fost închisă, a spus miercuri premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Nu a fost închisă către absolut nimeni. În acest moment mandatul meu este să negociem pentru un guvern minoritar PNL-UDMR. Flexibilizarea mandatului urmează să fie discutată și decisă, dacă va fi cazul, nu mai târziu de vineri”, a declarat Nicolae Ciucă. După discuțiile de joi seara, purtate între președintele Klaus Iohannis și liderii PNL, nu a intervenit însă nicio ”flexibilizare”. PNL nu a renunțat la varianta guvernului minoritar, iar PSD, așa cum arătam, nu este dispus să cedeze.

Matematica parlamentară arată că generalului Ciucă îi lipsesc cel puțin 80 de mandate pentru votul de învestitură, fără a lua în calcul o eventuală abținere sau chiar un vot împotrivă al parlamentarilor din grupul Orban.

”Nu îmi voi depune mandatul, a precizat premierul desemnat Nicolae Ciucă. În această perioadă sunt foarte multe sfaturi. Pe masa de negociere venim cu elementele care sunt serioase și ne pot duce către un demers care să asigure țării un guvern. Sâmbătă seara expiră cele 10 zile și până atunci vom avea programul de guvernare și lista de miniștri depusă la Parlament. Săptămâna viitoare va intra în Parlament spre aprobare guvernul. Îmi voi juca șansa până la capăt. În niciun caz nu îmi depun mandatul”, a declarat Nicolae Ciucă.

În cazul în care guvernul Ciucă va cădea la votul din Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul, declanșând procedura pentru alegerile anticipate, după ce și guvernul Cioloș a căzut la votul de învestitură, cu zece zile în urmă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel