Patriarhia explică de ce a introdus jurământul de fidelitate pentru angajați și voluntari: Rol anti-corupție

Patriarhia a explicat decizia luată în ianuarie de Sinod, potrivit căreia preoții, dar și epitropii, consilierii parohiali sau voluntarii care utilizează bunurile bisericești trebuie să depună un jurământ de fidelitate față de Biserică.

”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea nr. 54/18 ianuarie 2016, a stabilit ca întregul personal cu atribuții de conducere sau de execuţie din cadrul Cancelariei Sfântului Sinod şi Administrației Patriarhale, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mănăstiri, asociații și fundații bisericești, precum și persoanele nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericești (epitropii, consilierii parohiali și voluntarii), să depună un Jurământ sau Act de onestitate și fidelitate față de Biserică.
În Patriarhia Română, îndatorirea depunerii unui astfel de jurământ, la nivelul parohiilor, a existat de mai mult timp, fiind prevăzută atât de Statutul pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române din anul 1925, cât și de Regulamentul pentru funcționarea organelor deliberative și executive din Patriarhia Română din anul 1950 (aflat în vigoare și astăzi). Prin punerea în aplicare a hotărârii Sfântului Sinod nr. 54/18 ianuarie 2016 s-a urmărit, însă, sistematizarea și generalizarea acestei practici în rândul întregului personal cu atribuții de conducere sau deexecuţiedin cadrul Patriarhiei Române”.

Corupția, combătută prin Jurământ
”Necesitatea acestui jurământ reflectă atât preocuparea Bisericii de a promova corectitudinea, transparența și legalitatea în administrarea bunurilor instituționale, de a combate faptele de corupție, cât și dorința de a promova și întări fidelitatea față de instituția bisericească și onestitatea în administrarea bunurilor ei. Astfel, importanța acestui act constă în responsabilizarea clerului şi a celorlalți angajaţi care au atribuții de conducere ori de execuție sau administrează patrimoniul Bisericii.
Acest Act de onestitate și fidelitate față de Biserică poate fi înțeles și ca o completarea jurământului -mărturisire pe care preoții îl fac la momentul hirotoniei. Totodată, el are și o valoareliturgică, întrucât este asumat în cadrul unui spațiu eclesial, cu respectarea unei rânduieli ce are ca momente principale rostirea rugăciunilor începătoare, depunerea jurământului, sărutarea Sfintei Evanghelii și a Sfintei Cruci, formula de încheiere și semnarea documentului”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Patriarhul Daniel a semnat jurământul de două ori
”La nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, acest Jurământ sau Act de onestitate și fidelitate față de Biserică a fost depus, la date diferite, de către toți clericii și mirenii cu atribuții de conduceresau de execuție, urmând exemplul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a rostit și semnat acest jurământ, atât în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc din data de 23 februarie 2016, cât și în calitate de Arhiepiscop al Bucureștilor, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial din data de 1 martie 2016”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy