Portalul e-România, accesibil online din această seară. Cât a costat

portal_e_romania
portal_e_romania

Portalul Democrației Participative, e-România, intră, începând din seara zilei de 23 decembrie 2013, în faza de testare publică în mediul online, care va dura până la data de 31 martie 2014. Adresa la care portalul va putea fi accesibil online este www.portaleromania.ro, urmând ca în scurt timp să fie disponibil și la adresa www.romania.eu. Proiectul cunoscut sub numele de eRomânia2 a fost dezvoltat de către firma Omnilogic în baza unui contract încheiat în anul 2010, a cărei valoare totală se ridică la 52.057.628 lei (TVA inclus). Potrivit informațiilor Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI), pentru nerealizarea aplicației la termen, furnizorul Omnilogic va plăti în total penalități de 1.625.657, 52 lei. 

Conform comunicatului transmis de MSI, la sediul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI) a avut loc, luni, prezentarea în vederea demarării procedurilor necesare lansării, evaluării și testării în condiții de funcționare publică online a portalului promovat sub numele e-România – Portalul Democrației Participative (numele oficial al proiectului: eRomânia 2). În faza de testare publică în mediul online, care va dura până la 31 martie 2014, se urmărește adunarea de feedback-uri din partea administrației publice, a cetățenilor și a mass-media asupra funcționalităților actuale, a potențialelor dezvoltări ulterioare și asupra instruirii necesare pentru instituțiile care vor dori să folosească funcționalitățile oferite de portal.

"Accesul cetățenilor și al administrației publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atât după înrolarea în portal cu user și parolă, cât și fără autentificare. La momentul lansării, portalul e-România oferă 39 de funcționalități principale și 101 funcționalități derivate", informeză documentul citat.

Ce conține portalul 

La momentul lansării, portalul conține informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole și peste 60.000 de pagini de text, puse la dispoziție de furnizorul Omnilogic. Ulterior, după momentul lansării, autoritățile publice și comunitățile locale vor actualiza și diversifica informațiile din portal, pentru care își vor asuma responsabilitatea.

Împortant este însă faptul că portalul e-România oferă o platformă de comunicare bidirecțională între administrația publică și cetățeni, orice persoană înregistrată în site având posibilitatea să se exprime față de orice inițiativă propusă de instituțiile publice.

Totodată, portalul oferă în mod gratuit, în premieră în România, tuturor instituțiilor publice funcționalități printre care se numără cele mai avansate aplicații și instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare și management (platformă de Business Intelligence, platformă de Business Process Management, platformă de management de proiect, construcție portal, construcție pagină de prezentare – site etc.).

De asemenea, platforma e-România conține, suplimentar față de prevederile contractuale, interfețe de conectare la bazele de date aparținând administrației publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetățeni, în colaborare cu instituțiile abilitate.

În cadrul evenimentului premergător lansării online propriu-zise, Adrian Franz Kalapis, Secretar General al Ministerului pentru Societatea Informațională și președintele Comisiei de recepție a aplicației eRomânia2, a prezentat în fața reprezentanților din administrația publică, a specialiștilor IT și a mass-media stadiul în care a fost preluat proiectul eRomânia 2 de către actuala Comisie de recepție a aplicației, măsurile luate pentru remedierea disfuncționalităților identificate și pașii parcurși pentru dezvoltarea aplicației, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini și recomandările făcute de managerul de proiect. Tototdată, acesta a prezentat în detaliu funcționalitățile aplicației care se adresează cetățenilor și administrației publice.

14 comisii de recepție, de la începutul acestui proiect

Potrivit celor declarate de către Adrian Franz Kalapis, la solicitarea MSI, firma Deloitte a efectuat în 2013 un audit extern, în urma căruia au fost constatet 109 disfuncționalități care au fost remediate până la sfârșitul lunii septembrie 2013 de către firma Omnilogic, furnizorul contractual.

De asemenea, Secretarul General al Ministerului pentru Societatea Informațională a precizat că săptămâna trecută, autoritățile au semnat cu Omnilogic un contract adițional în care se prevede prelungirea, fără costuri suplimentare, cu câte 12 luni a termenului de garanție pentru echipamente, mentenanță și software, de la data semnării acceptanței. De asemenea, pentru aplicația portalului, termenului de garanție, mentenanță și servicii post implementare a fost prelungit, fărpă costuri suplimentare, la 36 de luni, de la data semnării aceluiași act. În termeni de două luni de la această dată, furnizorul Omnilogic are, de asemenea, responsabilitatea să remedieze toate problemele de conținut și funcționare ale portalului. Orice defecțiune care poate fi imputabilă prestatorului este supusă penalităților, iar acceptanța va fi semnată numai în cazul lansării în condiții optime a portalului. De asemenea, în perioada de testare în mediul real, adică până la 31 martie 2014, furnizorul Omnilogic are obligația să ia toate măsurile necesare pentru buna funcționare a echipamentelor și aplicațiilor software aferente portalului, în regim de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Un Grup Tehnic Operativ format din reprezentanți ai furnizorului Omnilogic, MSI, CERT-RO și ICI, coordonat de un Comitet Director, va dubla eforturile legate de buna funcționare și dezvoltare a portalului. Suplimentar, în luna ianuarie 2014, furnizorul va finaliza serviciile de instruire pentru utilizarea și administrarea portalului începute la finalul lunii noiembrie 2013 și oferite fără costuri suplimentare, conform actului adițional încheiat.

Cât a costat proiectul e-România 

Proiectul cunoscut sub numele de eRomânia2 a fost dezvoltat de către firma Omnilogic în baza unui contract încheiat în anul 2010, a cărei valoare totală se ridică la 52.057.628 lei (TVA inclus). În anul 2010 și 2011 au fost achitate către furnizor, conform contractului, tranșe egale de câte 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitată suma 2.560.193,57 lei. Până în prezent, în anul 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmând ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei să se achite până la sfârșitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicației se va face în condiții optime din punct de vedere tehnic, iar penalităție în valoare de 528.086,86 lei datorate de către Omnilogic pentru nerealizarea aplicației la termen și aferente anului 2013, achitate. În total, incluzând suma aferentă anului 2013, furnizorul Omnilogic va plăti penalități de 1.625.657, 52 lei. Ultima tranșă de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevăzut a fi achitată, conform contractului, în anul 2014 și este condiționată de îndeplinirea prevederilor din actul adițional.

Citește aici comunicatul integral

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel