Părinți stresați: cum să creștem copiii cu liniște

Zodii care nu fac faţă stresului
Zodii care nu fac faţă stresului

Trăim într-o lume în care stresul de zi cu zi a devenit un adevărat flagel al timpurilor moderne. Avem „parte” de stres la locul de muncă, stres pe stradă, stres în magazine când ne facem cumpărăturile ... Cu atât de mult stres în jurul nostru (așa cum am arătat în alte articole pe site) cred că timpul de acasă trebuie să încercăm să-l eliberăm de cât mai mult stres, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București. Iar „meseria” de părinte este una care implică multe situatii stresante: iată de ce este util să fim atenți la acele aspecte care pot diminua stresul in reația cu copilul nostru.

Greenberg (apud Newman, 2017) ne oferă câteva idei la care merită să reflectăm:

Întrerupeți ciclul îngrijorărilor și încercați să nu mai gândiți catrastofic. De multe ori copiii depășesc problemele cu mai mare ușurință decât părinții (care vor continua să se îngrijoreze mult timp după ce totul a reintrat în normalitate). Greenberg ne și oferă câteva situații pe care le putem întâlni în practica curentă: copilul care a luat o notă mică sau s-a bătut cu un prieten; autorul ne spune că dacă copilul o să „supraviețuiască” respectivei situații poate că este timpul să încetăm și noi, ca părinți, să mai gândim catastrofic.

Nu mai rezolvați lucrurile în locul copilului. Nu uitați că o astfel de conduită are un dublu tăiș – pe de o parte părintele își crește doza zilnică de stres și pe de altă parte copilul pierde ocazii importante să câștige autonomie,

Markham (2016) ne spune, la rândul ei, că este bine ca părinți să „renunțăm la perfecționism”. Din moment ce nu există oameni perfecți nu există nici părinți perfecți. Autoarea accentuează lucrurile și mai mult deoarece ne oferă un sfat clar: „nicidată să nu te judeci ca părinte pentru comportamentul copilului tău, dar te poți judeca pentru modul în care alegi să reacționezi la acest comportament”. 

Vezi continuarea pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel