Produsele care vor fi considerate a fi făcute după "reţetă consacrată românească" trebuie să fi fost fabricate "cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin".
În consecintă, Ministerul Agriculturii precizează că se va înființa Comisia tehnică de validare a produselor tip reţetă consacrată, numită în continuare Comisi. DIn această Comisie vor face parte 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.
Ce documente trebuie să prezinte producătorul
Operatorul din sectorul alimentar care doreşte să se înscrie în R.N.R.C. trebuie să depună la direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti, în raza căreia se realizează produsul alimentar, următoarele documente, în 3 exemplare:
a) opis cu documentele depuse
b) cererea tip pentru înregistrare în R.N.R.C. pe cod categorie şi cod produs, prevăzută în anexa nr. 1
c) dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească, este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
d) contractul de prestări servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte;
e) reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei;
f) schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei;
g) capacitateadeproducţieaprodusuluireţetăconsacrată,exprimatăînkg/litri/zi;
h) certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului;
i) actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie.
De asemenea, Ministerul Agriculturii precizează: "Contravaloarea serviciilor pentru verificarea conformităţii va fi suportată de către operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti".
Referitor la logo-ul rețetă consacrată, documentul citat informează că acesta este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituția fiind și cea care asigură gestiunea logo-ului reţetă consacrată.