Două abatoare din România sunt implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produsele semipreparate din Marea Britanie, existând voci care susțin că etichetarea greșită a cărnii de cal drept carne de vită aparține exportatorilor români. Directorii celor două abatoare, dintre care unul este fratele unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii, infirmă, însă, toate aceste speculații, ei precizând că exporturile de carne nu au fost făcute în Franța, iar etichetarea a fost corectă.
Identificarea cărnii de cal în materia primă pentru lasagna din Marea Britanie a declanșat un adevărat scandal în Uniunea Europeană, în care au fost implicate și firmele românești CarmOlimp, din satul Ucea de Jos, în munţii Făgăraş, și DolyCom, din comuna botoșăneană Roma.
Reprezentanții celor două abatoare, considerate unele dintre cele mai moderne din țară, au explicat reporterilor de la mai multe publicații străine, că vina nu le aparține, din moment ce exporturile cărnii de cal au fost etichetate corect, iar exporturile nu s-au făcut către Franța.
Paul Şoneriu, directorul CarmOlimp și fratele secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Valentin Șoneriu, a declarat pentru Financial Times că firma sa a exportat carne în bucăţi mari, nu carne tocată, către Olanda. De asemenea, Paul Șoneriu a mai susținut că, spre deosebire de afacerile cu carne de vită şi porc, în cazul cărora animalele provin din propriile ferme, firma sa cumpără cai de la fermieri atunci când animalele nu mai pot fi folosite la muncă sau când familiile nu îşi mai permit să le îngrijească.
Fiul lui Şoneriu, Paul, conduce în prezent afacerea de familie, care a fondat compania CarmOlimo în 1993, și care au construit fabrica de procesare a cărnii în valoare de două milioane de euro în 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Potrivit acestuia, firma pe care o conduce nu a exportat carne de vită deloc în 2012. În legătură cu fratele său, Valentin, devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii luna trecută, Paul Șoneriu a negat însă orice muşamalizare şi a precizat că poziţia în Guvern a fratelui său este irelevantă.
Și cei de la Doly Com susţin de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare şi nu în Franţa, ci în Olanda, Suedia şi Bulgaria.
Și jurnaliștii de la Sky News au dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoare româneşti aflate în centrul scandalului privind carnea de cal, scrie Mediafax. O factură eliberată de abatorul CarmOlimp din Braşov arată cum carnea de cal a fost etichetată corect. Aceasta este inscripţionată "Carne Cal Integral".
"Carnea de cal a fost etichetată şi transportată drept carne de cal, iar cantitatea a fost foarte mică", a declarat purtătoarea de cuvânt a abatorului, Loredana Albu. "Vorbim despre bucăţi întregi de carne de cal în pachete congelate de 25-30 de kilograme, prin urmare nu a fost tocată", a adăugat ea, arătându-le și un e-mail primit de un agent olandez care a cumpărat carne congelată, recunoscând livrarea.
În același context, DolyCom, a dat publicităţii întreg registrul de vânzări care arată că a exportat carne de cal congelată unui agent olandez şi că nu a pretins niciodată că ar fi vită. "Sunt foarte îngrijorat deoarece undeva pe drum, înainte de preparea lasagnei şi a hamburgerilor, cineva a făcut probabil o greşeală intenţionată", a declarat directorul DolyCom, Iulian Căzăcuţ.
Daily Telegraph, în urma unui reportaj realizat în România, nottează că, în pofida faptului că se află într-una dintre cele mai sărace regiuni din Estul Europei, abatorul este unul dintre cele mai moderne din România.
Potrivit Daily Mirror, compania olandeză Draap Trading Limited a cumpărat carne de cal în valoare de 45.000 de lire sterline de la abatorul românesc CarmOlimp. Unul dintre clienţii Draap este firma franţuzească Spanghero, care a furnizat carne pentru lasagna. Documentele de transport arată camioane care au transportat carne de cal din România către un depozit deţinut de firma Nemijtek din Breda, în Olanda, înainte de a fi trimisă în Franţa.
Daily Mail notează, referitor la același subiect, că exportul de carne din România de la CarmOlimp s-a realizat iniţial unui trader olandez, care onora un contract primit de la un antreprenor cipriot. Ciprioţii au vândut apoi carnea către firma franţuzească Spanghero. Dar se pare că în timp ce carnea a fost trimisă către Olanda, banii au fost trimişi din Cipru.
AFP, care a realizat un reportaj la abatorul Doly-Com situat la intrarea în comuna Roma, precizează că acesta este dotat cu echipamente germane şi daneze de ultimă generaţie. Temperatura este strict controlată, la fel ca regulile de igienă impuse celor 300 de angajaţi şi vizitatorilor. Într-un staul din apropiere, se aude muzică de relaxare. După iscarea scandalului, directorul abatorului a declarat că deşi compania sa a fost exonerată de minister, se "teme că o parte dintre clienţi vor fi de acum reticenţi la a cumpăra" marfa sa. "Este un şoc, ca un tsunami care vine după un seism", a afirmat el supărat. "Dar pe termen lung sper că această afacere va fi un semnal de alarmă pentru toată Europa, astfel ca cei care nu respectă regulile să fie pedepsiţi".
Referitor la firma CarmOlimp, care aparține familiei Șoneriu, se pare că afacerea cu produse de carne este una profitabilă: 30 de milioane de euro cifră de afaceri, un abator, o fabrică de lactate, o reţea cu 100 de magazine şi supermarketuri, peste 4.000 de hectare de teren agricol, 25.000 de porci, 2.600 de vaci, 150.000 de păsări. 1.000 de angajaţi. "Facem carne, mezeluri, zootehnie, agricultură. A fost muncă foarte multă, poate şi noroc. Afacerea au pornit-o ai mei în '91. Eu am primit responsabilităţi in 2004, la terminarea facutăţii", a povestit, la începutul acestui an, pentru gandul.info, liberalul Valentin Şoneriu, cel mai bogat demnitar al guvernului Ponta.
Valentin Șoneriu, manager CarmOlimp până la preluarea funcției din minister, explica faptul că afacerea familiei s-a putut dezvolta cu ajutorul fonduriloe europene: "Avantajele noastre foarte mari probabil că au fost fondurile europene", crede Şoneriu a cărui familie lua în 2002-2004 primii bani de la UE. "A fost primul dosar depus în România pe preaderare. A fost un proiect de 2 milioane de euro, dar cred că am luat efectiv vreo 800 de mii de euro", declara Valentin Șoneriu, precizând cum cu banii SAPARD, familia sa şi-a făcut abatorul şi o fabrică de lactate, iar cu cei din Fondul de Mediu - o staţie de biogaz, prima din România. Fabrica de mezeluri, autorizată să exporte în Italia, în Grecia şi în Spania, au făcut-o din profit.
Scandalul cărnii de cal este departe de a se stinge. Dimpotrivă, el se extinde la nivel european, după ce două întreprinderi din M.Britanie au fost percheziţionate, în noaptea de marţi spre miercuri, deschizându-se astfel calea unei posibile filiere britanice de fraude, după ce ancheta viza anterior o filieră franco-română.
Miercuri, carne de cal în lasagna preparată de Comigel s-a găsit și în Elveţia şi Suedia, iar în Germania urmează să fie efectuate teste în vederea eventualei depistări de carne de cal în semipreparate, existând suspiciuni cu privire la unele produse vândute în acest stat.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aflat la Bruxelles pentru a participa la o reuniune informală a miniştrilor Agriculturii din statele implicate în acest scandal, a afirmat miercuri seară că unele date tehnice sosite pe sistemul UE de alertă rapidă ar putea disculpa România.
România a primit marţi la orele 17.45 solicitarea de a furniza date despre cele două abatoare vizate în acest scandal, date care au fost imediat trimise prin Sistemul UE de alertă rapidă RAPEX, pe care circulă și alte detalii tehnice. Ministrul Daniel Constantin explică: "Astăzi, o nouă notificare pe sistemul rapid de alertă oarecum confirmă, din punctul meu de vedere, faptul că în România nu se putea întâmpla această fraudă. Loturile la care se face referire ca fiind fraudate, în mare parte nu corespund cu ceea ce a plecat din România", citează RFI. Ministrul Constantin a adăugat că aceste date tehnice vor fi prezentate în zilele viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News