Exclusiv: Dosarul Gruia Stoica, unde și cum au fost făcute interceptările

Cele mai tari probe din dosarul care a dus la arestarea lui Gruia Stoica sunt înregistrările ambientale. Acestea au fost realizate la Radisson Hotel, de pe Calea Victoriei, Casa Doina, un restaurant celebru de pe Șoseaua Kisselef, Doncafe, o braserie din zona  Dorobanți și în biroul patronului GFR, Gruia Stoica.

Avocatul Doru Boștină s-a întâlnit cu Gruia Stoica la Radisson și Doncafe, iar la Casa Doina a avut loc întâlnirea între Boștină și Călin-Bogdan Găurean. La unele discuții au participat și alte persoane cu funcții de conducere în companii de stat. Tehnica folosită pentru interceptări este atât de performantă încât se aud și șoaptele celor înregistrați. Persoanele urmărite au fost filmate și fotografiate în locațiile publice unde au avut loc discuțiile.

Urmărirea, prin localizarea telefoanelor mobile

Localizarea s-a făcut prin urmărirea telefoanelor mobile. La fel a fost făcută proba că Gruia Stoica îi minte pe procurori, atunci când a fost invitat la sediul DNA: Când patronul Grup Feroviar Româna a fost invitat telefonic să se prezinte pentru declarații, acesta a susținut că este plecat din București. Prin localizarea telefonului mobil la care a vorbit s-a putut demonstra că se află în Capitală, mai mult, este chiar la reședința sa. Astfel, procurorii au putut obține mandat pentru aducere, Gruia Stoica fiind reținut și adus în cătușe la sediul DNA.

Ce spun stengramele 

Potrivit referatului  procurorilor, în 22 ianuarie, Stoica Gruia, persoană ce controlează SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, membră a grupului Grampet, a purtat discuţii cu avocatul Doru Boştină, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării, la un preţ avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.

Iniţial, Gruia Stoica l-a întrebat pe Doru Boştină dacă se mai află în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013: "Zi-mi şi mie, tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean").

În urma răspunsului afirmativ al lui Boştină, Gruia Stoica a continuat, fiind interesat "cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare" (n.n. referire la directorul general al CFR Marfă). Avocatul nu a putut să dea un răspuns concret, dar a promis că "se va ocupa", au scris procurorii în documentele citate.

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?

 Boştină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum...

Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.

 Boştină Doru-Cătălin: Da. Da.

 Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.

 Boştină Doru-Cătălin:Da

 Stoica Gruia: Asta înseamnă ...scurt....

 Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!

 Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să...., deci, trebuie să aflăm...ştii tu."

Imediat, avocatul, în prezenţa lui Gruia Stoica, l-a apelat telefonic pe Călin-Bogdan Găurean, căruia, "după un schimb de amabilităţi, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boştină Doru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în Bucureşti:

«Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea... mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină...doamne fereşte...nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi...ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine...pa, pa»".

În contextul aceleiaşi discuţii, Boştină a revenit la subiectul iniţial şi i-a cerut lui Gruia Stoica lămuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea din ziua următoare cu Călin-Bogdan Găurean: "Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?".

În ce priveşte acest aspect, Gruia Stoica i-a detaliat lui Boştină care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă Călin-Bogdan Găurean, anume licitaţie ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 şi care avea ca obiect "un transport mare de cărbune".

 "Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.

 Boştină Doru-Cătălin: Da.

 Stoica Gruia: Marţi.

 Boştină Doru-Cătălin: Da.

 Stoica Gruia: Un transport mare de cărbune.

 Boştină Doru-Cătălin: Da.

 Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină...

 Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul...

 Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui...la partea asta suntem... şpăgile. BOŞTINĂ nu te pune cu mine...cu ăsta, că nu-i arde

 Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.

 Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.

 Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!

 Stoica Gruia: Şi să îi facem rost!

 Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!

Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp) S-o spună acolo, unii nu înţeleg... (limbaj trivial)...de prost ce e...".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel