Elevii care intră la toamnă în clasa a V-a, primii pentru care gimnaziul va include şi clasa a IX-a

elevi
elevi

Elevii care vor începe clasa a V-a la toamnă sunt prima generaţie pentru care gimnaziul va include şi clasa a IX-a, ei urmând să susţină, la finalul acesteia, mai multe probe de evaluare naţională, ale cărora rezultate vor conta la admiterea în liceu.

Potrivit Legii educaţiei, evaluarea naţională va fi obligatorie şi se va realiza în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei. Rezultatele evaluării vor fi exprimate printr-un punctaj, similar testelor internaţionale.

Evaluarea se va realiza prin următoarele cinci probe: o probă scrisă la limba şi literatura română, o probă scrisă trandisciplinară la matematică şi ştiinţe, o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională, o probă practică de utilizare a calculatorului (susţinută în timpul anului) şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale (susţinută în timpul anului). Elevii care studiază într-o limbă a minorităților naționale vor susţine, în plus, o probă scrisă la limba maternă.

Rezultatele evaluării naționale vor fi înscrise în portofoliul educațional al elevului.

Absolvenții învățământului gimnazial vor dobândi diploma de absolvire, parte a portofoliului educațional, și foaia matricolă, tot parte a portofoliului educațional, se mai arată în lege.

Continuarea studiilor din învățământul gimnazial în învățământul liceal este asigurată pe baza unui proces de consiliere și de orientare școlară și profesională. Numărul de locuri alocate clasei a X-a va fi cel puțin egal cu cel al absolvenților clasei a IX-a.

După absolvirea gimnaziului, elevii urmează liceul sau școala profesională, admiterea urmând să se facă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în parte, scrie newsin.

Admiterea la liceu sau la școală profesională se va realiza după următoarea procedură. În cazul în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educațional al elevului. Dacă numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% portofoliul educațional al elevului, media de absolvire a învățământului obligatoriu, precum și media la probele de la evaluarea națională de la sfârșitul clasei a IX-a, și în proporție de 30% nota obținută la proba de admitere stabilită de unitatea de învățământ. În cazul mediilor egale, diferențierea se face pe baza portofoliului educațional al elevului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel