Costel Alexe, trimis în judecată - Update

DNA: Costel Alexe - trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare
DNA: Costel Alexe - trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, a anunțat luni DNA.

Costel Alexe a afirmat, luni, după aflarea deciziei, că poate demonta 'piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculaţii'. 

'Deşi pare paradoxal, astăzi (luni - n.r.), în urma acestei noi etape judiciare, o parte din mine capătă încredere şi speranţă că după mai bine de un an, am ocazia să îmi demonstrez nevinovăţia şi adevărul să iasă la iveală, oprind această campanie furibundă de denigrare la adresa mea şi a familiei mele. Am spus din capul locului că vreau ca acest dosar să fie finalizat cât mai repede pentru că telejustiţia şi adversarii politici nu au făcut decât să rostogolească în aceste 18 luni fel de fel de supoziţii, neadevăruri, dezvoltând teorii şi scenarii care nu au nimic în comun cu realitatea şi adevărul.', a spus Alexe.

'De astăzi pot vorbi liber, pot să mă apăr şi să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculaţii, un dosar care a ţinut agenda publică la nevoie, adică atunci când au trebuit să fie reaşezate taberele politice, când au trebuit să fie bifate ţintele de integritate, când a fost nevoie de o pârghie', transmite Costel Alexe într-un comunicat.

El adăugă că în cariera sa politică nu a cerut sau condiţionat niciodată, cu atât mai puţin în perioada cât a fost ministru, exercitarea atribuţiilor de primirea vreunui folos material sau orice fel de avantaj.

'Mi-am exercitat cu bună credinţă toate funcţiile publice avute, iar demnitatea de ministru în guvernul României este fără echivoc un privilegiu pe care puţini oameni reuşesc să îl aibă. Tocmai de aceea, în perioada cât am ocupat funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor mi-am îndeplinit cu mare răspundere atribuţiile, mi-am propus cu adevărat să produc o schimbare în sistem şi să ating obiectivele asumate de România în raport cu Uniunea Europeană în materie de politici de mediu: reducerea poluării, reducerea tăierilor ilegale de arbori, creşterea suprafeţelor de terenuri împădurite, închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, creşterea gradului de colectare selectivă şi atingerea ţintelor de reciclare', afirmă preşedintele CJ. Costel Alexe spune că a avut o politică transparentă cât timp a fost în fruntea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

'Pe toate aceste capitole, distinct, am avut rezultate concrete, am întreprins măsuri şi am avut o politică transparentă în fruntea ministerului, agenda de lucru fiind publică şi deschisă. Totodată, permanent, am avut dialog cu asociaţiile de profil, cu ONG-urile de mediu, cu sindicatele, cu publicul larg, cu partenerii instituţionali, cu instituţiile statului cu care am lucrat îndeaproape pentru a soluţiona toate aceste probleme stringente cu care România se confruntă încă în materie de mediu', afirmă acesta.

Potrivit lui Alexe, legislaţia spune că ministrul Mediului nu poate nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi.

'Revenind la fondul problemei semnalate de organele de cercetare penală, legislaţia este publică, este accesibilă oricui şi, cel mai important aspect, este neschimbată din 2013 şi statuează fără echivoc un lucru: ministrul Mediului nu are atribuţii, nu poate influenţa, nu poate modifica, nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi! Singura atribuţie a ministerului avizator este ordinul de ministru prin care lista cu beneficiarii este publicată spre transparenţă. Repet pentru a nu lăsa loc de interpretări: indiferent de numele ministrului, el nu poate influenţa procesul de acordare, care este un automatism pe care ministrul, la finalul procedurii tehnice, îl semnează spre a-l face public. Acest lucru îl poate spune orice funcţionar debutant din cadrul Ministerului Mediului sau al Agenţiei pentru Protecţia Mediului', explică preşedintele CJ Iaşi. Drept dovadă, mai spune Costel Alexe, Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a primit şi în 2018 şi în 2019 şi în 2020 aproape acelaşi număr de certificate verzi.

'Absurdul situaţiei este că pe procedura de avizare eu nici măcar nu figurez ca semnatar, lucru iarăşi ştiut şi consemnat de documentele avute la dispoziţie de procurori, dar ignorat', precizează fostul ministru.

Acesta susţine că i se impută faptul că ar fi făcut demersuri în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene pentru a evita încă un infringement pe mediu la adresa României.

'Să fie rea voinţă sau alte interese - nu ştiu, dar am constatat cu uluire şi am fost siderat să citesc că mi se impută faptul că în mandatul meu au fost organizate două întâlniri de lucru pentru a identifica soluţii şi a stabili calendare de progres pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme. Cu alte cuvinte, mi se impută faptul că am făcut demersuri în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene pentru a evita încă un infringement pe mediu la adresa României. Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri a fost şi este tema oricărui ministru al mediului, indiferent că îl cheamă Costel Alexe sau Popescu', mai transmite Alexe.

El mai afirmă că s-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva sa.

'De acum încolo, voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăţia. Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credinţă şi nu am încălcat legea', conchide preşedintele CJ Iaşi. 

Știrea inițială 

În același dosar, au mai fost trimse în judecată cinci persoane fizice pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și un fost director general al unei firme din siderurgie pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Ce spun procurorii despre ce ar fi pretins Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor...



Conform procurorilor, îa 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.

Procurorii susțin că bunurile, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea acestora se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție



„Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)”, arată procurorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite Mediafax.

Costel Alexe, prima reacție după inculparea sa de către DNA pe 10 mai 2022

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a transmis, marţi, 10 mai 2022, după ce DNA a anunţat inculparea acestuia în dosarul privind numirea unui consilier al său în funcţia de director interimar al Şcolii Populare de Arte 'Titel Popovici', că are încredere în justiţie şi va fi la dispoziţia organelor de anchetă pentru că nu are nimic de ascuns. 

'Am deplină încredere că justiţia îşi va face datoria şi voi fi la dispoziţia organelor de cercetare pe tot parcursul anchetei pentru că nu am nimic de ascuns, ştiu că am acţionat respectând legea. Activitatea administrativă îşi urmează cursul firesc, după cum se vede. Tocmai am semnat contractul de finanţare şi contractul de execuţie a lucrărilor pentru extinderea Aeroportului Iaşi.', a spus Costel Alexe.

'Am depus proiectul de reabilitare a clădirii filarmonicii cu finanţare prin PNRR, am deschis programul judeţean de dezvoltare economico-socială Iaşi, finanţăm modernizarea toaletelor din şcolile judeţului, avem lucrări în execuţie pe infrastructură rutieră, spitale, parcul industrial şi proiecte culturale. Am o activitate intensă la Consiliul Judeţean, iar în ceea ce mă priveşte, mă voi ocupa cu toată dedicarea de proiectele judeţului, ca şi până acum. Prioritatea mea este să ducem la îndeplinire programul de guvernare locală votat de ieşeni', a transmis Costel Alexe.

El a fost pus sub inculpare de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu numirea unui consilier al său, Vlad Baba, în funcţia de director interimar al Şcolii Populare de Arte 'Titel Popovici'. În acest dosar se desfăşoară cercetări în legătură cu modalitatea în care Vlad Baba a fost numit manager în condiţiile în care acesta nu ar fi îndeplinit condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi,  procurorii de la Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă Costel Alexe sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi faţă de Radu-Gabriel Apetrei, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală şi faţă de Vlad Baba, consilier la cabinetul preşedintelui CJ Iaşi, detaşat ca manager interimar al Şcolii Populare de Arte 'Titel Popovici', pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Faţă de Baba, arată DNA, s-a extins urmărirea penală şi pentru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, toate sub forma instigării. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel