CSM îi apără pe procurori și judecători, CMR este obligat prin lege să-i sancționeze pe medici

Consiliul Superior al Magistraturii merge până în pânzele albe cu apărarea reputației profesionale a judecătorilor, cu riscul de a isca scandaluri de proporție, cum este cazul Hăineală, de exemplu. În schimb, Colegiul Medicilor este  instituție care este obligată de lege să îi cerceteze și să îi sancționeze pe medici, fiindu-i greu să poată invoca apărarea reputației profesionale a acestora.

În urma analizării dosarelor din anul 2012, 157 de cauze nu au primit sancţiuni, opt au luat avertisment, 3 - vot de blam şi o cauză - amendă în sumă de 1.000 lei. Interdicţie de a exercita profesia sau alte activităţi medicale s-a aplicat în 6 cauze.

Cazul cel mai recent este cel al dr. Daniela Rancea. O femeie a depus plângere la Poliţie după ce a născut un copil mort în Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. Soțul femeii susţine că soţia sa a fost supusă mult prea târziu operaţiei de cezariană, când medicul ginecolog şi-a dat seama că aceasta nu poate naşte normal. Doctorița este cercetată pentru ucidere din culpă, chiar dacă reclamanții nu au de unde să ştie dacă medicul a operat bine sau prost. Chiar dacă cercetarea va demonstra că doctorița și-a făcut datoria, reputația profesională a acesteia rămâne compromisă. De aceea, specialiștii consideră necesar nu neapărat ca reclamantul să plătească o taxă, aşa cum s-a vehiculat, ci ca sindicatele medicilor să-i poată chema în judecată pentru denunţ calomnios pe toţi cei care au reclamat şi n-au avut dreptate, așa cum CSM își apără judecătorii.

Colegiul Medicilor nu este al medicilor

Colegiul Medicilor nu este al medicilor, el este al pacienţilor, fiind autoritate a statului român, persoană de drept public”, este de părere dr. Dan Perețianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor. Sunt, în statutul organizației, prevederi care se anulează una pe cealaltă: CMR „apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate”, dar, în același timp, CMR „are ca obiect principal controlul şi supravegherea profesiei de medic”, deci nu poate să apere și medicii și pacienții în același timp.

„Medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat să improvizeze și să suporte agresiunile politicienilor, decidenților, mass-media”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele CMR.

Cum apără CSM reputația procurorului Hăineală

Plenul CSM a admis în martie cererea de apărare a reputației profesionale formulată de procurorul Oana Hăineală, în urma comentariilor ,,denigratoare" făcute la adresa sa în timpul unei emisiuni televizate. Presa relata la începutul anului că președintele CSM, Oana Hăineală, a comis o eroare judiciară gravă, pe vremea când era prim-procuror al Tribunalului Bacău, după ce, în urmă unui rechizitoriu întocmit de șefa CSM, un tânăr, declarat ulterior nevinovat, a fost condamnat la 13 luni de închisoare. CSM susține că Oana Haineala nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, afirmațiile jurnaliștilor în acest caz încălcând ,,limitele admisibile ale libertății de exprimare". La fel a făcut CSM și în cazul Alinei Nicoleta Ghica și al lui Cristi Vasilică Dănileţ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel