CE va evalua procedura de numire a Procurorului General și a șefului DNA

comisia -europeana
comisia -europeana

Comisia Europeană a luat notă de propunerile ministrului român al justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de Procuror General al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi va face o evaluare a întregii proceduri la finalul procesului, care va fi inclusă în raportul MCV prezentat la finalul anului, a declarat, joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

"Comisia nu va comenta, bineînţeles, nominalizări individuale, asta ţine de autorităţile române. Comisia va face o evaluare a întregii proceduri odată ce aceasta va fi completă. După cum ştiţi, următorul stadiu este ca numele să fie înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, apoi preşedinţiei; vom comenta odată ce procedura este completă", a precizat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a explicat că evaluarea finală va fi inclusă în raportul suplimentar MCV, care va fi prezentat la sfârșitul anului.

"Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi secretarul general al CE, Catherine Day au intervenit de câteva ori în această chestiune pentru a sublinia importanţa pentru România a faptului ca nominalizările să fie credibile şi să fie făcute într-un mod cu totul transparent. Vom face această evaluare la finalul procesului, nu în timpul lui şi, în mod evident, aceasta va fi inclusă în raportul pe care îl vom prezenta la finalul anului', în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

Ministrul român al Justiţiei, Mona Pivniceru, a prezentat joi nominalizările pentru funcțiile de procuror general al României și de procuror șef al DNA, afirmând că s-a conformat "în chip absolut" şi a derulat procedurile care i-au fost sugerate de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi de cele trei scrisori ale Comisiei Europene.

Pentru funcția de Procuror General al României a fost propus procurorul Tiberiu Mihail Niţu, iar pentru cea de șef al DNA, a fost propus procurorul Ioan Irimie.

"Sperăm ca întreaga procedură să se termine cât mai curând şi să fie numiţi doi oameni de cea mai înaltă integritate, care vor stabili standardele pentru reformele cheie care trebuie efectuate în România şi standardele pentru un sistem juridic independent în anii care vor veni", a comentat Mark Gray despre profilul pe care Comisia îl aşteaptă în cazul viitorilor procuror general şi, respectiv, procuror şef al DNA.

Secţia pentru procurori a CSM se va întruni în 22 noiembrie pentru a discuta propunerile pentru funcţiile de Procuror General al României şi procuror-şef al DNA, urmând să emită un aviz în privinţa celor două nominalizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel