Dovleacul este delicios, bogat în apă și fibre, cu puține calorii și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic.
Dovleacul, vedetă în preparatele culinare din acest sezon, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dacă este consumat în fiecare zi, el poate ajuta la menținerea unui organism sănătos, datorită conținutului său bogat în fibre, vitamine, apă și antioxidanți.
Un mare avantaj al consumului de dovleac este îmbunătățirea digestiei. Fibrele solubile din compoziția sa ajută la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația și oferă o senzație de sațietate, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
De asemenea, dovleacul ajută la întărirea sistemului imunitar. Acesta este bogat în vitamina C și beta-caroten și joacă un rol important în apărarea naturală a organismului și la protejarea acestuia de infecții și boli sezoniere.
Proprietățile sale benefice contribuie și la protecția pielii și a ochilor. Beta-carotenul și luteina mențin sănătatea pielii și protejează ochii, prin prevenirea degenerescenței maculare și a altor afecțiuni asociate vârstei. De asemenea, vitamina C joacă un rol important în sinteza colagenului, proteina vitală pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Dovleacul are și proprietăți antioxidante și anti-îmbătrânire, datorită carotenoidelor și vitaminelor pe care acesta le are în compoziție. Acești compuși au rol în combaterea radicalilor liberi și previn deteriorarea celulară și îmbătrânirea prematură.
Consumul regulat de dovleac ajută și la hidratarea organismului și la detoxifierea acestuia. Conținutul său ridicat de apă și efectele diuretice ajută la eliminarea toxinelor și menținerea unei hidratări echilibrate. De asemenea, potasiul și magneziul din compoziție reglează tensiunea arterială și ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Atenție însă! Cu toate că dovleacul este foarte benefic pentru organism, este recomandată moderația, deoarece consumul excesiv poate provoca diaree sau poate colora temporar pielea în nuanțe galben-portocalii, din cauza beta-carotenului.
Consumul zilnic moderat, de 100–200 de grame, este sigur și oferă multiple beneficii pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News