Care sunt ultimii cavaleri ai României decorați cu Ordinul "Mihai Viteazul" și de ce au primit titlul

Rege Băsescu
Rege Băsescu

La solicitarea DC News, Ministerul Apărării Naționale ne-a oferit lista cu veteranii de război decoraţi cu Ordinul "Mihai Viteazul" și care mai sunt în viaţă. În acest moment, în România mai trăiesc doar patru oameni care dețin cea mai importantă decorație de război pe care o poate conferi statul român:

[caption id="attachment_371158" align="aligncenter" width="640"] Regele Mihai, președintele Traian Băsescu și militarii decorați cu Ordinul “Mihai Viteazul”. Fotografie realizată la ceremonia organizată de Administrația Prezidențială, la 7 noiembrie, 2005[/caption]

Regele Mihai I de România

A fost decorat în calitate de mareșal și comandant suprem al armatei române, prin jurnalul Consiliului de Miniștri din 8 noiembrie 1941 cu toate cele trei clase ale Ordinului "Mihai Viteazul", fiind singurul deținător în această situație, alături de mareșalul Ion Antonescu.

Regele Mihai I de România s-a născut la 25 octombrie 1921, în Sinaia.

General-maior Lucian Sebastian

A fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" clasa a III-a, prin Înaltul Decret Regal nr. 656 din 12.03.1943. Iată faptele care au dus la decorarea sa cu cea mai importantă distincție de război a României, potrivit presamil.ro: Ordinul "Mihai Viteazul" i-a fost conferit pentru eroismul, devotamentul și spiritul de jertfă de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, în special la atacul cotei 20,2, cheia apărării Portului Temryuk. În noaptea de 21-22.08.1942, căzând comandantul liniei de luptă și toți ofițerii Escadronului 2, luptătorii rămași singuri încep a se clătina ca moral și a se replia. În această situație, primind comanda liniei de luptă, reușește – prin curajul și exemplu său – să redreseze moralul luptătorilor și să facă față, pe timpul nopții, la șase contraatacuri inamice.

Lucian Sebastian s-a născut în București, la 2 noiembrie 1914, fiind în acest moment cetățean de onoare al Capitalei.

General-maior Aristide Cehan

A fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" cu spade clasa a III-a, prin Înaltul Decret Regal nr. 3587 din 14.12.1946. Comandantul Bateriei 27 Artilerie Antiaeriană Vickers, din Regimentul 2 AA, a primit cea mai înaltă decorație de război a României pentru curajul și sângele rece cu care și-a condus subunitatea în luptele contra germanomaghiarilor din Sectorul vest, comuna Gai-Arad. Deși înconjurat de inamic într-un cerc cu raza mai mică de 500 m, totuși, nu-și pierde cumpătul și organizează o rezistență de foc atât de puternică încât două zile și o noapte a reușit să oprească înaintarea armatei maghiare pe direcția șoseaua Pecica-Arad. În ziua de 13 septembrie 1944, luptă personal în prima linie, trăgând cu pușca mitralieră contra unui inamic foarte numeros, făcând astfel siguranța bateriei înspre est, deoarece ungurii ocupaseră și satul Gai. În ziua de 14 septembrie 1944, cu o mână de oameni (40 de ostași) a respins trei atacuri masive ale inamicului, provocându-i pierderi de 1.000 de morți și răniți.

Aristide Cehan s-a născut în comuna Corlățeni, județul Botoșani, la 24 decembrie 1916, fiind în prezent cetățean de onoare al municipiului Galați.

General-maior Constantin Mihalcea

A fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" clasa a III-a, prin Înaltul Decret Regal nr. 3266 din 20.12.1943. A primit această distincție pentru curajul deosebit și energia cu care și-a condus bateria în lupta de la Schutow II din 26 decembrie 1942, acționând în mod strălucit asupra satului, precum și în acțiunea de la Samochin, unde tancurile inamice, tăindu-i retragerea și distrugându-i tunurile, ofițerul cu servanții și conducătorii, făcând uz de arme și grenade, produce panică în rândurile inamice și izbutește să se strecoare, salvând oamenii de a fi capturați sau nimiciți.

Constantin Mihalcea s-a născut în comuna Sintești, județul Ilfov, la 21 august 1914, iar în acest moment este cetățean de onoare al municipiului Brăila.

Vezi și: Ordinul “Mihai Viteazul”, lăsat să moară de Băsescu și MApN. Cum dispare cea mai importantă decorație militară a României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel