Antoneta Ioniță (PNL): Singura soluție pentru a stopa criza medicamentelor

Peste 2.400 de medicamente generice ieftine, majoritatea produse în România și cu prețuri de sub 25 de lei, au dispărut de pe piață, iar 20% dintre medicamentele inovatoare au fost retrase de pe rafturile farmaciilor, declară Antoneta Ioniță, deputat PNL. 

Primii care au de suferit pentru dispariția medicamentelor generice ieftine sunt pacienții, în special cei cu vârste înaintate și cu o situație materială precară, dar și bolnavii cronici, aflați în imposibilitatea de a-și continua tratamentul. La fel de afectată a fost și industria farmaceutică autohtonă. Potrivit datelor oficiale, în România sunt 18 fabrici de medicamente, în care s-au făcut investiţii de peste 110 milioane de euro, care produc pentru piaţa locală, dar care nu beneficiază de niciun sprijin din partea autorităţilor.

Cu excepţia Greciei şi României, toate statele-membre ale Uniunii Europene sprijină industria locală de medicamente generice, aceștia plătind fie deloc, fie un procent de până la 5% pentru taxa claw-back. De aceea, PNL și Cabinetul Orban sunt preocupați pentru a remedia aceste anomalii care s-au perpetuat și i-au afectat pe români. Singura variantă pentru oprirea crizei medicamentelor generice și revenirea pe rafturilor farmaciilor a tratamentelor accesibile ca preț, de producție autohtonă și nu numai, rămâne aplicarea diferențiată a taxei claw-back. O măsură necesară pentru a le reda românilor accesul la tratament și pe care guvernul liberal se pregătește să o ia în săptămânile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel