Adrian Năstase, despre Ștefan Andrei, omul-cheie al lui Ceaușescu

Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul său, despre Ștefan Andrei, om-cheie în promovarea politicii externe românești în perioada lui Nicolae Ceaușescu. 

Ștefan Andrei a murit duminică, la vârsta de 83 de ani. Adrian Năstase a scris că Ștefan Andrei a plecat cu "nemulțumiri" și regrete" și a povestit că atunci când a ieșit de la Jilava a fost sunat de omul lui Nicolae Ceaușescu, care-i trimisese, în ianuarie, o carte scrisă de el, "despre istoriile sale 'dintr-un pătrar de veac românesc', carte intitulată 'Din frac in zeghe'".

Fostul premier a povestit un moment din urmă cu 35 de ani, "când tânăr cercetator în drept internațional și membru al ADIRI, fusesem invitat de regretatul Nicolas Fotino să-l însoțesc la o conferință de trei zile, pe teme internaționale, în Norvegia. Evident că raspunsul de la pașapoarte a fost negativ. Fotino a mers la Ștefan Andrei care a intervenit și mi s-a dat viza de plecare. Povestea a fost mai complicată. Oricum, faptul că nu am rămas în Norvegia i-a nedumerit pe mulți...". 

Adrian Năstase a adăugat că de atunci până la Revoluție nu l-a mai întâlnit pe Ștefan Andrei, care după 1989 a prmit o pedeapsă, pe care o consideră nemeritată, din cauza dosarului său politic. "Când a ieșit din închisoare l-am întâlnit de mai multe ori. Vorbeam des la telefon. Mai ales după ce se mutase la Snagov. Încheia, de fiecare dată, cu celebrul său "te pup pe amândoi obrajii".Citea ce scriam în Jurnalul Național iar eu citeam memoriile sale din Flacăra. Avea o memorie fabuloasă".

"El va reprezenta, în continuare, pentru mulți, un reper luminos al unei perioade întunecate, un diplomat veritabil și un profund iubitor de țară", a conchis Adrian Năstase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel