Locuința este spațiul pe care fiecare dintre noi și-l dorește perfect. Aceasta trebuie să aibă o identitate vizuală confortabilă, să fie situată într-o zonă sigură și să asigure confort termic. Din păcate, nu toate locuințele din România respectă standardele de calitate, iar confortul termic este o problemă serioasă pentru locuințele construite în urmă cu 30...40 de ani.
Din fericire există soluții, iar una dintre aceste soluții este propusă de Uniunea Europeană. Din cauza unui consum foarte mare de energie la nivelul întregii Uniuni și din cauza poluării, responsabilii de legislație au introdus obligativitatea certificatului energetic.
Prin certificatul energetic se analizează un imobil, iar pe baza analizei i se dă o notă și se încadrează într-o clasă de eficiență energetică. Faptul că este obligatoriu este extrem de important, în condițiile în care certificatul de performanță energetică poate să aducă o mulțime de avantaje pentru proprietarii de imobile.
Care sunt principalele avantaje ale unui certificat energetic?
Oferă transparență legată de consumul de energie. Odată emis un astfel de document, proprietarul poate să estimeze într-un mod cât se poate de clar care sunt cheltuielile pentru încălzire, răcire, apă caldă, climatizare sau iluminat. În funcție de valorile obținute se poate lua atitudine pentru eficientizarea ansamblului clădirii.
Deschide porți către soluții. Deși auditorii energetici atestați nu oferă soluții în momentul în care eliberează un certificat energetic, simpla conștientizare a volumului de energie consumat și comparația cu alte clădiri mai eficiente, poate să fie foarte utilă. În plus, mulți dintre auditori oferă sfaturi, chiar dacă nu intră în responsabilitatea lor.
Oferă un avantaj competitiv la vânzare sau la închiriere. Certificatul energetic este un argument extrem de important pentru cei care doresc să vândă sau să închirieze un imobil. O clădire care face parte din clasa de eficiență A sau B și are o notă cât ai mare, va avea mult mai mari șanse să se vândă rapid și chiar va putea să aibă un preț mai mare.
Are o valabilitate foarte mare. Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani, timp în care orice tranzacție imobiliară poate să fie făcută fără probleme. Singura situație în care certificatul de performanță energetică trebuie înnoit în cei 10 ani este cea în care clădirea primește îmbunătățiri, ceea ce înseamnă că valorile de pe certificat se pot schimba. Este recomandat să solicitați un nou act în cazul în care vă modernizați clădirea/partea de clădire/apartamentul, întrucăt încadrarea într-o clasă energetică superioară vă avantajează, crescând valoarea de piață a imobilului.
Are costuri mici și generează economii. Prețul plătit de un proprietar pentru obținerea certificatului energetic este, adeseori, mai mic sau în jurul sumei de 200 de lei. Este o sumă acceptabilă, dacă ținem cont de faptul că valabilitatea documentului este de 10 ani. De asemenea, este acceptabilă, în condițiile în care ulterior se pot face modificări la clădire care să genereze economii lunare de peste 200 de lei.
Este o dovadă a respnsabilității civice. Certificatul energetic nu aduce avantaje doar pentru cel care îl achiziționează, ci și pentru întreaga societate. Scopul inițial al certificatului energetic este, de fapt, acela de a reduce poluarea la nivelul întregului continent și de a consuma mai puțină energie.
Certificatul energetic este obligatoriu doar în cazul unei tranzacții imobiliare, indiferent că este vorba despre o vânzare sau despre o închiriere. Totuși, acesta își găsește utilitatea chiar și atunci când nu se dorește înstrăinarea imobilului, deoarece are o mulțime de avantaje și poate duce la economii substanțiale de bani și la un confort crescut.
Tocmai de aceea, dacă nu ai încă un certificat energetic este bine să apelezi un auditor energetic atestat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News