Rusia vinde rachete S-300 Iranului. SUA și Israel, alarmate de mutarea lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ridicat luni embargoul asupra livrării de rachete sol-aer S-300 Iranului, interdicție impusă în 2010 de predecesorul său, actualul premier Dmitri Medvedev. Decizia Rusiei, considerată una destabilizatoare pentru Orientul Mijlociu, deoarece augmentează forța militară a Iranului, a fost imediat denunțată de Israel.

Putin a semnat decretul de ridicare a embargoului la scurt timp după ce marile puteri și Iranul au ajuns la un acord-cadru privind programul nuclear al Teheranului.

Mișcarea simbolizează și o consolidare a parteneriatului economic și militar între Iran și Rusia, ambele ținte ale sancțiunilor Vestului și ambele susținătoare ale regimului Bashar al-Assad din Siria.

Casa Albă: Israel să pună capăt celor 50 de ani de ocupare a teritoriilor palestiniene

Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale și de Israel — după ce ONU impusese sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

Iranul a răspuns atunci prin declanșarea unui proces la curtea de arbitraj din Geneva prin care solicita depăgubiri de 4 miliarde de dolari.

Reacția Israelului

Oficialii Israelului, țară pe care Iranul a amenințat-o în numărate rânduri cu distrugerea, spun că înțelegerea Rusia-Iran are potențialul de a modifica balanța de putere în regiune.

Oficiali citați de Channel 2 spun că sistemul  de rachete sol-aer pe care Rusia se pregătește să-l livreze Iranului ar putea împiedica o lovitură militară a Israelului asupra facilităților nucleare ale Teheranului.

Televiziunea britanică a citat și oficiali americani care au primit cu îngrijorare știrea privind vânzarea sistemelor de rachetă S-300.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel