Urmărește emisiunea live


Replica Patriarhiei Române, după sfințirea cu "trafaletul" a redacției Trinitas

Patriarhul Daniel sfințește redacția Trinitas
Patriarhul Daniel sfințește redacția Trinitas

Patriarhia Română reacționează după ce, în urmă cu o zi, s-a comentat ironic în presă și în mediul online faptul că Patriarhul Daniel a sfințit redacția Trinitas cu "trafaletul". 

„Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neinițiați, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfințire și ce se folosește la slujba de sfințire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt și încăperi mai înalte și care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfințit pereții încăperii respective", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, la Europa FM.

Citește și Patriarhul Daniel așa cum nu l-ai mai văzut niciodată!

"Este o tijă care seamană cu un trafalet. Este o tijă de aproximativ 2 metri lungime, care are un capăt ușor îndoit asemena unei crose, pentru a înțelege toată lumea, și este folosită pentru a se putea unge cu untdelemn sfințit pereții încăperii respective", a adăugat Constantin Stoica, precizând că acest dispozitiv este folosit de către orice episcop al bisericii ortodoxe, nu doar de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Întrebat dacă această tijă se folosește în locul tradiționalului buchet de busuioc, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat: "Buchetul de busuioc se folosește împreună cu această tijă. Buchetul de busuioc se folosește pentru sfințirea cu apă sfințită, cu aghiasmă, iar această tijă de aproximativ 2 metri lungine este folosită strict pentru a unge cu untdelemn sfințit. Apa sfințită este stropită cu ajutorul buchetului de busuioc, iar pentru uleiul sfințit se folosește această tijă. NU poți să folosești busuiocul pentru untdelemn sfințit".

De asemenea, Constantin Stoica, întrebat dacă are o denumire anume acest dispozitiv de sfințit, a reiterat că este vorba despre o "tijă pentru sfințit. Trafalet este pentru cei neinițiați și care au impresia că este ceva inedit. Se folosește dintotdeauna la sfințirile din biserica ortdoxă", a conchis purtătorulde cuvânt al Patriarhiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel