PAȘTE 2015: Mănăstiri, slujba de Înviere. Locuri UNICE în România

Dacă nu v-ați hotărât la ce mănăstire să mergeți pentru a participa la slujba de Înviere, în lista de mai jos găsiți câteva variante.

Polovragi, Putna, Prislop, Cozia, Ciolanu - sunt mănăstiri la care an de an se duc o mulțime de români, dar mai sunt și unele lăcașe de cult extrem de frumoase despre care oamenii nu au auzit foarte multe lucruri până acum. 

Scriitorul Dan Ciachiar - contactat de DC News - a oferit câteva variante pentru oamenii care încă nu s-au hotărât unde vor merge la slujba de Înviere.

"Mi se par foarte frumoase mănăstirile din Dobrogea care nu sunt atât de cunoscute. De exemplu, Mănăstirea Celic-Dere sau Mănăstirea Cocoșu. Sunt mai puțin frecventate, dar sunt foarte frumoase și liniștite. Sunt într-o zonă bună pentru reculegere. Oamenii pot ajunge destul de ușor la ele. De asemenea, o slujbă foarte frumoasă va fi și la Mănăstirea Saon sau la Mănăstirea Sfânta Maria (Techirghiol). De asemenea, un alt loc minunat este Mănăstirea Sfântul Ioan Casian. Aceasta din urmă este unică în țara noastră. Vorbim de niște mănăstiri care nu sunt atât de cunoscute, dar care merită vizitate", a spus Dan Ciachir pentru DC News.

VEZI ȘI: Teorie DISTRUGĂTOARE. Ce spune un preot despre o minune în care cred toți românii - EXCLUSIV

1. Mănăstirea Celic-Dere

(w670) Mănăstir

Mănăstirea Celic-Dere este o adevărată binecuvântare între Dunăre şi Marea Neagră. Iniţial, lăcaşul a fost ridicat de un grup de călugări veniţi de la Sfântul Munte Athos, care s-au aşezat în apropierea satelor de mocani din zonă, pentru ca mai târziu, în urma unui nefericit incendiu, să se construiască o biserică, iar în locul călugărilor să fie aduse măicuţe. Astăzi, cele 60 de măicuţe care vieţuiesc aici veghează la imensitatea spirituală a locului.

Punctul culminant al spiritualităţii acestui lăcaş este însumat de puterea miraculoasă a icoanelor făcătoare de minuni existente aici. Cea mai impresionantă dintre acestea este Icoana Mântuitorului, care se curăţă singură. În istoricul mănăstirii se spune că această icoană a fost adusă pe meleagurile dobrogene de un soldat austro-ungar, care, dându-i icoana unui călugăr, i-a spus: „Părinte, ţineţi această icoană. Dacă Sfinţia Voastră nu veţi trăi până la sfârşit, cei care vă urmează să păstreze icoana. Să aveţi mare evlavie, că prin ea se va săvârşi o mare minune. Această icoană pare neagră, dar până la urmă se va lumina toată, şi ochii Mântuitorului, care-i vedeţi că sunt închişi, se vor deschide". Astăzi suntem martorii adeveririi acestor cuvinte. Icoana s-a curăţit mai mult de jumătate, iar ochii Mântuitorului au început să se deschidă. Există teama că în momentul curăţirii complete a icoanei omenirea va cunoaşte o mare catastrofă.

Din partea dreaptă a altarului, Maica Domnului surâde mângâietoare şi grabnic ajutătoare a tuturor celor care i se închină cu evlavie. Spre deosebire de alte icoane pe care le găsim în biserici şi care sunt împodobite cu aur, argint sau pietre preţioase, această icoană este de o simplitate debordantă, până şi pictura fiind de o delicateţe şi o cromatică odihnitoare, care îţi inspiră profunzime şi linişte sufletească. Se spune că în timpul unei invazii turceşti, pe când maicile voiau să o ascundă într-o peşteră, icoana a vorbit: „Lăsaţi-mă unde sunt şi nu vă temeţi. Eu sunt protectoarea voastră, nu voi a mea!". Şi a mai vorbit o dată, când obştea trebuia să-şi aleagă stareţa, iar maicile se certau între ele: „Încetaţi! Dintre voi toate, eu sunt stareţa voastră". Această icoană făcătoare de minuni aduce mii de pelerini la Mănăstirea Celic Dere şi, din destăinuirile unora, am aflat câte lucruri miraculoase se pot înfăptui prin credinţă şi rugăciune. (Taifasuri). 

Mănăstirea este situata pe DN229A, între satele Telița și Poșta, de la - Tulcea spre Isaccea, la 60 km SE de Galați (DN22, DN229A), 19 km SE de Isaccea și 23 km SV de Tulcea. Adresa: com. Frecatei, 827075, județul Tulcea.

2. Mănăstirea Cocoșu

(w670) Mănăstir

Situată în mirifica vatră pustnicească, învăluită de mireasma pădurilor de tei ce îmbracă în mantia lor milenarii munţi ai Dobrogei, Mănăstirea Cocoş, ocrotită de Sfânta Treime şi Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip, este considerată pe drept cuvânt lavra Dobrogei de Nord (Ziarul Lumina). Acces: DN 22/E87 Isaccea-Tulcea. Indicator, după 5 km de la Isaccea, 4,5 km spre S până la Mănăstirea Cocoș. Mănăstirea se află la 6 km de Niculițel, 10 km SE de Isaccea și 35 km V de Tulcea. Adresa: com. Niculitel, 827165, județul Tulcea.

3. Mănăstirea Saon

(w670) Mănăstir

Acolo unde vântul bate numai de la ruși, cupolele Mănăstirii Saon te atrag. Și te cheamă. Să descoperi sau să redescoperi. Să găsești sau să te regăsești. Sau să cunoști viață monahala a celor 40 de calugărițe care trăiesc simplu, firesc. Mănăstirea Saon s-a născut sub ocupație otomană în 1846. La 1 septembrie 1909 a fost pusă temelia bisericii noi. Din cauza primului război mondial, construcția a fost întreruptă. Cutremurul din 1940 a provocat prăbușirea turlelor. După anul 1956 reconstrucția turlelor a fost reluată, iar în 1959 lăcașul a fost sfințit. Saonul a fost transformat în mânăstire de maici. Un decret comunist, care a afectat mai multe mânăstiri din țara, a desființat mănăstirea în anul 1959, redevenind mânăstire de șine stătătoare în anul 1990 (Jurnalul.ro). Acces: DN 22,15 km SE de Isaccea și 24 km V de Tulcea; din DN 22, între localitățile Samova și Niculițel, indicator spre N, 2,5 km până la mănăstire. Adresa: com. Niculitel, 827165, județul Tulcea.

4. Mănăstirea Sfânta Maria (Techirghiol)

(w670) Mănăstir

În incinta mănăstirii se află şi fântâna cu statuia Sf. Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi al celor bolnavi, sculptată în bronz de renumitul sculptor român Ion Jalea şi adusă de patriarhul Justinian de la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucureşti. În anul 1999-2000 s-a amenajat în cadrul mănăstirii o bază de tratament balnear, sub ocrotirea Sf. Pantelimon care, în prezent funcţionează în cadrul Centrului Social-Pastoral "Sf. Maria". Contact: Str. Ovidiu Nr.5 906100 Techirghiol, Constanța.

5. Mănăstirea Sfântul Ioan Casian

(w670) Mănăstir

Mănăstirea Sfântul Ioan Casian se afla în Dobrogea, ridicată recent pe locuri creştine autentice de prima importanţă în istoria ortodoxiei româneşti. În aceste locuri se aflau în secolul al IV-lea zeci de mănăstiri. Dealul Casienilor, pe care este amplasată Mănăstirea Sfantul Ioan Casian, este centrul unor situri arheologice în parte necercetate, un ansamblu de grote şi adăposturi. proximitatea şi legătura spirituală cu Peştera Sf. Casian măresc valoarea mănăstirii şi o poziţionează pe traseele de turism ecumenic dobrogean. Astfel, în prezent mănăstirea reprezinta un loc de pelerinaj pentru credincioşii creştini din toată ţara. Contact: Comuna Târguşor - județul Constanța; telefon: 0724.711.646.

VEZI ȘI: George Istodor, despre regimul vegan: Excesul de plante, mai periculos decât carnea de porc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel