Marilena Rotaru: Regele Mihai a citat din Vintila Horia. Sunt alături de Oana Stănciulescu

Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

Ziarista Marilena Rotaru își arată susținerea față de Oana Stănciulescu după ce profesori, jurnaliști și publiciști au semnat o scrisoare prin care cer conducerii PNL să n-o susțină ca membră în Consiliul de Administrație al TVR.

În rândurile de mai jos vă prezentăm opinia Marilenei Rotaru:

"Sunt solidară cu Oana Stănciulescu și-mi asum "întreaga vină" de a respecta și cultiva valorile patrimoniului spiritual românesc, valori care s-au impus și se impun pe cu totul alte criterii decât cele stabilite de "cadrele" nu știu căror entități, semănătoare de ură, frică, denunț, și tot ce ține de aceste mizerii pe care nu le încape nici o democrație din lume. Urmașii bolșevicilor din 46-50 vor din nou să aresteze gândirea! Obiectul muncii lor sunt listele pe care se află cine are voie și cine nu are voie să facă parte din această lume!

De 26 de ani sunt pe aceste liste, o țintă permanentă în comentariile-acuzații pe blogul lui Laszlo Alexandru și pe site-ul Institutului Elie Wiesel. Cu ce am greșit? Cu interviul, cartea, filmul și orice altceva impune rostirea numelui lui Vintilă Horia. Cu încălcarea deciziilor Tribunalului Poporului din anii 1945-1950, care a condamnat întreaga elită politică și culturală a țării. Ca urmare, tot acolo, am căpătat aceleași etichete ca și Vintilă Horia. Nu contează că în cadrul serialului Memoria Exilului Românesc am făcut interviuri și documentare și cu Marele Rabin Alexandru Șafran, cu Nicoleta Franck, cu Vladimir Cosma, cu Margareta Sterian. Documentarele făcute înainte de 1989 cu Margareta Sterian, supuse cenzurii comuniste, nu au putut fi difuzate decât la începutul lui 1990. N-am auzit în 1984 glasul Institutului Elie Wiesel. Nu conta cenzura aplicată de aceeași care astăzi vorbesc și trimit hârtii amenințătoare din partea aceluiași institut. Contează doar câteva citate trunchiate și rupte din context din sentința lui Vintilă Horia, și din versuri profund creștine scrise de martiri ai acestui neam în închisorile comuniste. Contextul celor care au făcut apologia comunismului este înțeles și scuzat. Contextul în care a scris majoritatea intelectualității românești dintre cele două războaie mondiale nu contează.

[citeste si]

În timpul "Pieții Universității" din 1990 soseau la televiziune bilețele și scrisori în care eram etichetată, ca toți ceilalți din piață, "legionară". În martie 1990 făcusem primul interviu cu Vintilă Horia și, într-o "anumită" presă de atunci și în Consiliul de conducere al televiziune, se spunea că l-am intervievat pe Horia Sima. Și dacă l-aș fi intervievat?! Un jurnalist cu adevărat liber se situează în afara oricăror comandamente. Un astfel de jurnalist ar fi trebuit să facă interviuri și cu Hitler și cu Stalin.

Marilena Rotaru, concediată pentru delict de opinie

În 31 octombrie 1991, la șase luni de la concedierea lui Vartan Arachelian, am fost și eu concediată din Televiziunea Română, pentru delict de opinie: manifestări promonarhiste, antifeseniste, orientare de dreapta. În vara lui 1992 am câștigat procesul. Doamna Doina Cornea vorbise, în cadrul unui eveniment consacrat drepturilor omului, la Frankfurt, despre lipsa libertății de expresie din România, dând cele două exemple din singura, pe atunci, televiziune din țară. Ion Iliescu a trebuit să cedeze. M-am întors în televiziune, dar nu mai aveam voie să fac emisiuni în direct și, pentru a rosti adevărul, mă aflam din nou, pe contrasens. Primeam continuu, semne. Scrisori pline de abjecții și amenințări, diferite agresiuni asupra locuinței și a mașinii. În ianuarie 1999, după avanpremiera filmului "Întoarcerea lui Vintilă Horia", mi s-au tăiat frânele automobilului. Dumnezeu m-a apărat. De un sfert de secol am constatat și constat același lucru: că libertatea fără dreptate nu are valoare. Mai aproape de zilele noastre am trăit aceeași încălcare a libertății de expresie, acum doi ani, când mi s-a interzis să mai realizez "Ora Regelui".

De câteva luni, de când am demisionat din A.N.R.M., aceleași acuzații, de susținătoare a valorii scriitorului Vintilă Horia, sunt distribuite pe facebook și la telefon de către unii membri ai conducerii alianței. Ce filială destoinică are Institutul Elie Wiesel în Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei! Câți dintre membri acestei alianțe știu că în 1991, invitat la Viena la un eveniment dedicat căderii comunismului, Regele Mihai, în cuvântul său, l-a numit și l-a citat pe Vintilă Horia: "Mai devreme sau mai târziu, fiecare lucru și fiecare ființă se vor întoarce la locul lor, pentru ca ordinea divină să nu aibă de suferit." Câți?!

Nu evreii, nu românii, nu francezii, sau oricare alte etnii sunt responsabili și responsabile de crearea și întreținerea acestor atacuri, ci, așa cum spunea Vintilă Horia, "dușmanii omului".

Domnii de la Institutul Wiesel ne invită să fim "democrați și europeni"

Puși în fața documentelor al căror adevăr răstoarnă argumentele Tribunalului Poporului, diverși domni de la Institutul Wiesel ne invită să fim "democrați și europeni", în accepția de "insipid, inodor, incolor". Nu poți fi european fără să fii român, francez, englez ș.a.md. A fi cu adevărat european înseamnă să participi cu toate valorile tale naționale la patrimoniul universal, nu a renunța la ele. Tudor Vianu, care colabora la revista "Gândirea" ca și Vintilă Horia, scria în studiile sale: "Fiind foarte român, Eminescu este universal."

De ce trăim toate aceste zvârcoliri ale urii și nepotolitei învrăjbiri?! Pentru că nu s-a făcut adevăratul proces al comunismului. S-a scris doar o prefață în care cele mai adânci răni au fost ocolite intenționat, pentru a disculpa și a favoriza. Procesul comunismului, sistem criminal care a cuprins o mare parte a hărții acestei lumi, și a distrus popoare întregi, nu poate favoriza pe nimeni. Curaj, Oana! N-ai făcut decât să-ți împlinești misiunea, sau, cum spune românul, "tot răul spre bine!" Îți dedic și eu aceste două versuri de Ezra Pound, pe care le port mereu aprinse în minte și în inimă, de când le-am citit, în traducerea Margaretei Sterian: "Numai aceea ce iubești cu-adevărat, rămâne/ Restul e zgură..."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel