Strategia prin care soția lui Dinu Patriciu ar putea recupera averea. Bătălia se duce la spital

patriciu dana dinu dc
patriciu dana dinu dc

Bătălia pe averea familiei Patriciu poate fi tranșată în favoarea soției miliardarului, chiar dacă unele bunuri mobile sau imobile au fost înstrăinate de magnat, începând din 2011. Strategia pe care o va folosi Dana Patriciu la proces este susținută de recentele evoluții din viața personală a omului de afaceri.

În februarie 2012, site-ul STIL.ro anunța că Dinu Patriciu ar avea o amantă, iar soția, Dana Rodica Patriciu, se pregătește de divorţ. În acel moment, Patriciu avea o avere estimată de Forbes la 2 miliarde euro. Mediafax relata, în octombrie, că Patriciu și-a gajat tablouri din colecția personală către firme înregistrate în Elveția sau Cipru, precum și către persoana cu care se presupune că are o relație extraconjugală. În 6 decembrie 2012, Dana Patriciu cere instanței ”partajul bunurilor comune/lichidarea regimului matrimonial separaţia de bunuri” . Procesul este dificil întrucât, bunurile mobile și imobile ale magnatului se află în cel puțin nouă țări și, posibil, în alte paradisuri fiscale. Dana Patriciu păstrează, însă, șanse de a recupera averea familiei. Mai mult, noul Cod Civil o ajută la proces.

Cheia procesului - fișa medicală

Dinu Patriciu a suferit recent o operație de transplant de ficat. Informații despre starea sa proastă de sănătate au mai circulat în acest an, dar au fost negate de Patriciu. Ciroza este o afecțiune gravă, cu impact asupra mai multor organe, inclusiv a creierului. Encefalopatia hepatică duce la lezarea creierului prin creșterea toxinelor din sânge, pe care ficatul nu le mai poate elimina. Afectarea gândirii este potențial reversibilă, dar până la vindecarea sau înlocuirea ficatului crizele se tot repetă, sau se instalează o suferință cerebrală cronică.

Avocatul Laurențiu Gorun, de la Casa internațională de avocatură Drakoupoulos,  a declarat pentru DeCe News că a avut cazuri asemănătoare, în instanțe din țară sau din străinătate. ”Conform articolului 1204 din noul Cod Civil, un act juridic este valabil dacă este încheiat prin obținerea consimțământului liber exprimat, în cunoștință de cauză, a spus Gorun. Astfel, pentru ca actul să fie valabil, persoana trebuie să aibă discernământ și încheierea documentului să nu fie alterată de un viciu (eroare, dol, violență, leziune). În acest caz, se pot invoca atât lipsa discernământului, rezultat din boala sa gravă, cât și leziunea. Pot fi invocate temeiuri juridice distincte legate de scopul încheierii actelor. Legea 71/2011 definește clar ce este lipsa de discernământ: “incompetența psihică a persoanei de a acționa critic si predictiv privind consecințele social-juridice care pot decurge din exercitarea drepturilor și obligațiilor civile”.  Există o singură condiție pentru a putea face retroactiv punerea sub interdicție: să fie demonstrat, prin rapoarte medicale, că exista această suferință și în urmă cu un an sau doi și era îndeobște cunoscută. Fără a avea legătura cu punerea sub interdicție, însă, există posibilitatea atacării pe cale principală a actelor încheiate, încercând astfel să readucă la masa partajabilă bunurile ce ar fi fost înstrăinate în detrimentul său”.

Cel puțin un caz similar, judecat la Galați

Există și în România decizii în acest sens, fiind anulate de instanță contracte de vânzare-cumpărare, fiindcă s-a demonstrat în baza unui raport de expertiză medico-legală că persoana care suferea de ciroză nu avea discernământ, în momentul încheierii contractul?

”Recent, a fost dată o decizie a Curții de Apel Galați, cu nr. 359, în acest sens. Mai mult, în art. 1205 aliniatul 1 al noului Cod Civil este prevăzut destul de clar că este anulabil contractul încheiat de către o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie și numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputința  da a-și da seama de urmările faptei sale. Solicitând părerile a doi medici, un neurolog și un chirurg specializat în afecțiuni hepatice,  amândoi mi-au confirmat că discernământul este afectat serios de ciroză, că o ciroză în care se ajunge la necesitatea transplantului creează serioase probleme psihice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel