Independența justiției. Proteste de amploare în Polonia

Mii de persoane, printre care numeroşi judecători şi procurori din Polonia şi din alte ţări ale Uniunii Europene, au participat sâmbătă, la Varşovia, la un marş pentru apărarea independenţei justiţiei, transmit Reuters şi thenews.pl.

Protestul, numit 'Marşul celor o mie de robe', a fost condus de un grup de judecători care purtau bannere cu mesajele Dreptul la independenţă şi Dreptul la Europa.

Este neobişnuit pentru noi să ieşim afară în robe pentru a protesta contra privării oamenilor de drepturile lor în instanţă. Facem acest lucru pentru cetăţeni, a declarat preşedintele Asociaţiei judecătorilor polonezi Iustitia, Krystian Markiewicz, unul dintre organizatori.

La protest au participat judecători din 22 de ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Spania, a menţionat asociaţia Iustitia.

Marşul a început în faţa Curţii Supreme a Poloniei, participanţii au trecut pe lângă biroul preşedintelui ţării şi s-au oprit în final la sediul parlamentului pentru a simboliza astfel principiul separaţiei puterilor, despre care organizatorii consideră că în prezent se află în pericol.

Situaţia este foarte gravă, cel puţin în opinia noastră, şi de aceea ne aflăm aici, a declarat preşedintele Asociaţiei europene a judecătorilor, Jose Igreja Matos, pentru agenţia Reuters.

Înaintea protestului de sâmbătă, un purtător de cuvânt al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, declarase pentru postul de televiziune privat TVN24 că judecătorii nu trebuie să se amestece în politică.

Am venit aici pentru a-i sprijini pe judecătorii polonezi. Suntem aici pentru statul de drept, nu pentru politică, a replicat John MacMenamin, judecător la Curtea Supremă a Irlandei, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea protestului.

Polonia, acuzată de UE că subordonează justiția



La jumătatea lunii decembrie, în mai multe oraşe din Polonia au avut loc proteste împotriva schimbărilor planificate de guvernul condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS). La Varşovia demonstranţii, printre care fostul preşedinte polonez Bronisław Komorowski, s-au strâns în apropierea clădirii parlamentului. Protestele au avut loc sub sloganul "Astăzi judecătorii - mâine voi şi au fost organizate de mai multe asociaţii profesionale ale magistraţilor şi de Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată în 2015 de PiS, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Potrivit proiectului de lege prezentat de PiS, judecătorii ar putea fi penalizaţi pentru contestarea celor care au fost numiţi pe posturile lor după ce Partidul Lege şi Justiţie a preluat puterea şi pentru comportament etichetat drept politic. PiS, care a ajuns la putere la finalul lui 2015 şi a obţinut un nou mandat în octombrie anul trecut, a susţinut că schimbările respective sunt necesare pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi uneori corupt, dominat de magistraţi din timpul fostului regim comunist.

Criticii susţin însă că astfel se va reduce independenţa judecătorilor, punând pe aceştia o presiune sporită pentru a lua decizii favorabile politicilor guvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel