De circa două săptămâni, Cristian Sima, președintele Consiliului de Administrație al Bursei din Sibiu (Sibex), este cea mai căutată persoană din România, după ce presa a dezvăluit că acesta ar fi plecat cu banii investitorilor. Despre Sima s-au scris multe de-a lungul timpului, iar alte dezvăluiri despre controversata sa persoană încep să apară abia acum.
Brokerul Cristian Sima și-a început activitatea pe piața de capital în 1997, după un stagiu în Occident cu un deceniu înainte ca românilor de rând să le fie acordate vizele de muncă. Explicația pentru marele public: ca orice turnător, a manifestat în Piața Universității, a fugit de Iliescu în Italia pe 21 mai 1990, dar s-a întors după câteva zile, exact la timp ca să îl bată minerii, pe 13 iunie, și să obțină un fel de azil politic, după cum a scris în urmă cu un an De Ce News.
Succesele sale de pe piața bursieră și imobiliară românească, de la mijlocul deceniului trecut, merg mână în mână cu lansarea în spațiul public…prin televiziunile lui Vântu. Sima se folosește de Realitatea Tv pentru a-și consolida statutul de analist al finanțelor și a dovedi că are carismă.
Doctor în matematică, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale. WBS Holding, firma pe care Sima a înfiinţat-o în 1997, investea pe bursele internaţionale şi pe piaţa valutară Forex, într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală şi se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii '90 de Nicolae Văcăroiu.
La 17 martie 2007, Sima a câştigat 50,96% din voturi la alegerile pentru postul vacant lăsat la Bursă în urma demisiei preşedintelui Intercapital Invest, Răzvan Paşol. În luna august a aceluiași an, Sima demisiona din BVB, după ce a fost demascat ca și colaborator al Securității. „Eu am semnat bătut, că m-au prins cu ce făceam, manifeste şi alte din astea… dacă vrei dosarul meu, ţi-l dau, o să-l pun pe Hotnews când mi-l dă Dinescu. (…) Bat toba pentru că nu mi-e ruşine că n-am rezistat la bătăile Securităţii. Atunci aş fi turnat-o şi pe mama, numai ca să ies viu”, declara Sima jurnaliștilor.
De asemenea, într-un interviu acordat în octombrie 2010 revistei Kamikaze, Sima povestea că se mulţumeşte cu câştiguri mici şi că pe clienţii care vor câştiguri mari şi rapide îi trimite la cazinou. Pe de altă parte, el povestea în acelaşi interviu că a piedut 2,8 milioane de dolari într-o noapte din cauza unui pariu greşit pe indicele DAX, menţionând că pierderile au fost din bani proprii, scrie zf.ro.
Sima mai deţinea şi firma de brokeraj WBS România, care este activă pe bursa de la Bucureşti şi pe piaţa futures de la Sibex. WBS România este unul dintre intermediarii mici de la BVB, cu tranzacţii de 13 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. În schimb, la Sibex WBS a devenit în ultimul an cel mai activ intermediar, cu 1,76 milioane de contracte în primele nouă luni.
Controlul asupra Sibex a fost preluat de Sima anul trecut, după ce s-a luptat mai multe luni cu fostul preşedinte şi fondatorul bursei din Sibiu, Teodor Ancuţa. Pentru a-l da jos pe Ancuţa, Sima s-a aliat cu SIF-urile. Între timp, SIF-urile s-au întors împotriva lui şi au încercat să-l dea jos la finalul lunii septembrie.
Sima a mai fost implicat şi în alte afaceri. El a fost acţionar alături de Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, şi arhitectul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a dezvoltat un proiect rezidenţial - Doamna Ghica Plaza, controlat în prezent de fondul de investiţii estonian Aktiva. Complexul a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici de pâslă Romfelt, din zona Obor, pe care Sima a preluat-o de pe bursă în 1998, după cum scrie zf.ro.
De asemenea Sima a mai deţinut şi o participaţie de 9% în portalul de ştiri Hotnews.ro, pe care a vândut-o în septembrie, după cât se pare fostului director general al Adevărul Holding, Răzvan Cornețeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News