Alegeri în Republica Moldova. Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate / UPDATE

Alegeri în Republica Moldova. Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate: PAS- 40%, BECS- 34,83%
Alegeri în Republica Moldova. Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate: PAS- 40%, BECS- 34,83%

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din jumătate din secţiile de votare.

UPDATE ORA 23.22

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 75% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 1.614 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 46,73% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,33% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic 'Şor' a beneficiat de susţinerea a 6,97% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 4,31% din voturile alegătorilor. Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,45%, Partidul Democrat din Moldova - 2,19%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,34%.

UPDATE ORA 23.15 - Mesaj Maia Sandu, pe Facebook

'Dragi cetățeni,Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi.La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte.

Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor.Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală.

Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean.Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei.

Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației.Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine.

Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului.Felicitări, Moldova!', a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială

Astfel, în urma numărării voturilor din 1077 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 45,30% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,89% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 8,13% din alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral 'Renato Usatîi', cu 3,90% din voturile alegătorilor. Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,44%, Partidul Democrat din Moldova - 2,38%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,36%

Procesul de vot la secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-a încheiat la ora 21:00, informează Radio Chişinău. Numărul celor care au ajuns la secţiile de votare din ţară este de circa 1.264.800 sau 44,5% din total.

Potrivit ultimelor date publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală, peste 1.463.000 de alegători au reuşit să-şi exprime dreptul la vot în total, înregistrându-se o rată de participare de 48,16%, faţă de puţin peste 49%, la scrutinul parlamentar din 2019, la aceeaşi oră. În municipiul Chişinău au votat 311.188 de alegători, cu o rată de participare de peste 47,6%.

Peste 199.000 de cetăţeni moldoveni au votat până la această oră peste hotare, faţă de 75.000 la parlamentarele din 2019, la ora 21.00. Totuşi această cifră nu este finală deoarece, procesul de vot continuă în unele ţări din Europa, SUA şi Canada. La secţiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 28.770 de alegători, faţă de recordul de 37 257 înregistrat la alegerile parlamentare din 2019.

Igor Dodon, după închiderea secțiilor de votare: BECS va înregistra un rezultat destul de bun

”Vă mulțumesc pentru participare activă. Mă temeam că oamenii n-o să iasă la vot, după atâtea dezbateri. Mulțumesc colegilor din teritoriu care au lucrat în campanie, am avut o campanie activă. Din calculele noastre avem rezultate pe măsură. BECS va înregistra un rezultat destul de bun. Vreau să mulțumesc colegilor de la PCRM, în mai puțin de 2 luni am reușit să muncim ca o echipă unită. Sper că după ziua de mâine noi vom lucre împreună în Parlament așa cum își doresc alegătorii noștri De mâine va începe o nouă etapă în RM. Mesaj către deputați: nu trebuie să admitem alte crize politice. Există probabilitatea că va fi un parlament cu 2 partide, maxim 3”, a declarat Igor Dodon. 

Poliţia a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători şi a examinat deocamdată trei dintre ele, însă nu poate aplica sancţiuni, deoarece, în opinia forţelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislaţiei electorale, a anunţat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Maxim Maxian, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Radio Chişinău.

El a explicat că poliţia nu se poate baza pe emoţii şi deducţii şi nu poate iniţia dosare pe asemenea cazuri, care nu sunt prevăzute de legislaţie ca ilegalităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel