ADN vechi de 7.000 de ani, descoperit în Indonezia. Ramură umană necunoscută dezvăluită de oasele găsite

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

ADN-ul unei adolescente care a murit cu 7.000 de ani în urmă a dezvăluit un grup uman necunoscut.

Oasele unei adolescente care a murit acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indoneziană Sulawesi au dezvăluit povestea unui grup uman necunoscut până acum, relatează CNN. Această ramură umană distinctă nu a fost găsită în altă parte a lumii, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, scrie Mediafax.

„Am descoperit primul ADN uman din regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscută drept „Wallacea”, care oferă o nouă perspectivă asupra diversității genetice și a istoriei populației timpurii din această parte a lumii”, a spus Adam Brumm, profesor de arheologie la Australian Research Centre for Human Evolution din universitatea Griffith, prin e-mail.

Primii oameni moderni au populat insulele Wallacea, în principal insulele indoneziene care includ Sulawesi, Lombok și Flores, în timp ce migrau din Eurasia către continentul australian, acum mai bine de 50.000 de ani, cred cercetătorii. Cu toate acestea, ruta exactă sau modul în care au efectuat această traversare sunt necunoscute.

Scheletul, descoperit într-o peșteră

Uneltele și picturile rupestre au sugerat că oamenii trăiau pe aceste insule cu 47.000 de ani în urmă, dar descoperirile de fosile sunt rare iar ADN-ul se degradează mai rapid în climatul tropical. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit scheletul unei femele cu vârsta între 17 și 18 ani într-o peșteră din Sulawesi în 2015. Rămășițele ei au fost îngropate în peșteră acum 7200 de ani. Ea făcea parte din cultura toaleană, găsită doar într-o mică zonă a peninsulei de sud-vestul Sulawesi. Peștera face parte dintr-un sit arheologic numit Leang Panninge.

„Toaleanii” este numele pe care arheologii l-au dat unei culturi destul de enigmatice de vânători-culegători preistorici, care au trăit în câmpiile împădurite și munții din Sulawesi de Sud, a spus Brumm prin e-mail. „Au fabricat unelte de piatră extrem de distincte (inclusiv vârfuri de săgeți minuscule, fin lucrate, cunoscute sub numele de „puncte Maros”) care nu se găsesc nicăieri altundeva pe insulă sau în Indonezia.”

Scheletul tinerei este primul aproape complet și bine conservat asociat cu cultura toaleană, a spus Brumm.

În același timp scheletul a dezvăluit un grup de oameni necunoscuți anterior. Tânăra avea strămoși comuni cu un grup separat și distinct care probabil a sosit din Asia după colonizarea Australiei, a spus Brumm. În aacelași timp genomul ei include și urme ale unui alt grup enigmatic și dispărut de oameni: denisovanii, care au populat zona dintre Siberia și Tibet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel