Abdul Ghani Baradar va conduce guvernul taliban din Afganistan - Surse Reuters

Talibanii, apel către UE să sprijine menţinerea funcţionării aeroporturilor din Afganistan
Talibanii, apel către UE să sprijine menţinerea funcţionării aeroporturilor din Afganistan

Abdul Ghani Baradar va conduce guvernul taliban din Afganistan, potrivit Reuters.

Cofondatorul mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, va fi noul șef al guvernului din Afganistan, informează Reuters, care citează surse talibane.

Alături de Abdul Ghani Baradar la conducerea guvernului va fi mullahul Mohammad Yaqoob, fiul cofondatorului taliban Mullah Omar, dar și Sher Mohammad Abbas Stanekzai, potrivit acelorași surse.

„Toți liderii de vârf au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunța noul guvern”, a declarat un oficial taliban.

Haibatullah Akhunzada, liderul religios al talibanilor, se va concentra pe problemele religioase. Cu toate acestea, cea mai imediată prioritate a noului guvern ar trebui să fie evitarea prăbușirii unei economii care se confruntă cu seceta și ravagiile unui conflict care a ucis aproximativ 240.000 de afgani.

Cum va arăta noul guvern al Afganistanului

În timp ce talibanii au vorbit despre dorința lor de a forma un guvern de consens, o sursă apropiată mișcării militante a spus că guvernul interimar care se formează acum va fi format exclusiv din membri talibani. Guvernul va cuprinde 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, din 12 cărturari musulmani, a adăugat sursa.

De asemenea, în termen de șase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni și reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre o constituție și structura viitorului guvern, a spus sursa citată de Reuters.

Abdul Ghani Baradar se află la conducerea mișcării talibane din mai 2016 și s-a ocupat de problemele politice, militare și religioase. În urmă cu aproximativ trei ani, la cererea Statelor Unite, Abdul Ghani Baradar a fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză. Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor și investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire. Cu mult înainte ca talibanii să preia puterea, mulți afgani se luptau deja să-și hrănească familiile pe fondul unei secete severe. Acum, milioane de afgani ar putea acum să se confrunte cu foametea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel