Urmărește emisiunea live


Sfântul Vasile. Tradiții și obiceiuri pentru prima zi din an

Sfantul Vasile este prăznuit de toţi creştinii în prima zi din noul an calendaristic. Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini.

Este bine ca prima persoană care îţi intră în casă de Sfântul Vasile să fie un bărbat. Mai mult, în funcţie de situaţia materială a invitatului, bogat sau sărac, aşa va fi şi următorul an.

În ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar, să răstorni o cutie de chibrituri sau să dai de pomănă unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. De asemennea, în ziua de Sfântul Vasile este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului.

Tot de Sfântul Vasile cel Mare, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun "anul acesta" sau "anul viitor". Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.

În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuți. Sorcova este un substitut al divinității fitomorfe, invocată de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviți viață lungă, sănătate și prosperitate.

CITEȘTE ȘI: Tradiții, superstiţii Anul Nou. Ce să faci ca să ai bani şi noroc în 2015

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel