Presa germană: Guvernul Merkel nu vinde tancuri Lituaniei de teamă să nu provoace Rusia

Germania refuză să vândă tancuri Lituaniei, una dintre cele trei state Baltice care se tem că vor fi următoarea țintă a agresiunii ruse, scrie presa germană. Informații despre această afacere au fost publicate în weekend de jurnaliștii germani. Luni, guvernul Germaniei a avut prima reacție, spunând că este "dispus" să asiste Lituania.

Die Welt am Sonntag a scris că Executivul de la Berlin refuză să vândă Lituaniei, membră a Uniunii Europene și a NATO, mai multe tancuri de tip "Boxer", unul dintre cele mai moderne modele din lume.

"O livrare de vehicule blindate de la armata germană sau revânzarea unor vehicule care urmează a fi procurate nu sunt incluse în planurile noastre", ar fi spun un purtător de cuvânt, potrivit sursei citate.

Decizia Berlinului, așa cum a fost ea prezentată de Die Welt am Sonntag, a fost criticată de comentatorii germani și social-democrați. "E în interesul nostru să întărim capabilitățile aliaților noștri NATO din zona Baltică", a spus Rainer Arnold (SPD), expert în probleme de apărare.

Rasmussen, fostul șef al NATO: Putin ar putea ataca statele Baltice

Luni, ministerul german al Apărării a spus însă că este "dispus" să vândă tancurile Lituaniei. "Suntem gata să facem tot ce ne stă în putință pentru a susține Lituania în această afacere", a spus un purtător de cuvânt al ministerului Apărării.

Deividas Matulionis, ambasadorul Lituaniei în Germania, a confirmat că guvernul său a lansat o licitație. "Guvernul Lituanian primește oferte pentru achiziționarea a peste 100 de tancuri ușoare. O companie germană participă la licitație și o decizie va fi luată până la finele lui martie", a spus diplomatul.

Mai mulți actuali sau foști înalți oficiali au avertizat în ultima perioadă că Rusia ar putea declanșa un "război hibrid" împotriva statelor baltice, toate membre NATO, pentru a testa capacitatea de reacție a aliaților.

Referințe: DW; Die Welt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel