Kovesi: Dosarul EADS-Microsoft, detonat. Nu a plecat de la FBI

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că afacerile EADS și Microsoft compun un singur dosar care a fost deja "detonat", urmând să existe învinuiri nu doar în cazul licențelor educaționale, ci și în ceea ce privește contractul privind securizarea frontierelor. Șefa DNA precizează că dosarul a fost construit 100% de procurorii anticorupție din România și nu a fost "servit" de către FBI.

"Este, într-un fel, "detonat", ca să folosesc expresia dvs. În același dosar care vizeaza și licențele Microsoft sunt verificate și contractele denumite de presă EADS. Au fost încheiate în aceeași perioadă de timp. Nu avem două dosare diferite, Microsoft și EADS. Avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte.

Pe contractele care au vizat licențele Microsoft deja au fost făcute invinuiri, ceea ce nu s-a reușit și pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziții domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziții informatice. Deci au fost strânse multe date și informatii", a declarat Kovesi într-un interviu acordat ziare.com.

Vor cădea capete în cazul EADS

Procurorul șef al DNA a precizat că autoritățile române colaborează în această speță cu omologi din alte state europene.

"Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene și trebuie să ne coordonam și cu ei. Nu am derulat anumite activități până în prezent, pentru că așa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit. De obicei, când sunt cazuri în cooperare cu altă autoritate judiciară din străinatate, scopul principal e să te coordonezi în anchetă, daca ea se derulează în alt stat și în România.

Se lucreaza ritmic, avem persoane care au venit sa colaboreze, avem multi funcționari care au dat declarații în dosar și cu siguranță se va ajunge la învinuiri de persoane. Nu ne interesează calitatea și numarul persoanelor care vor fi învinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strânge toate probele și vom stabili adevărul cu privire la încheierea acestor contracte", a arătat Kovesi.

Kovesi îl contrazice pe Meleșcanu

Șefa DNA susține că ancheta în cazul Microsoft este "una românească făcută de DNA". Ea îl contrazice astfel pe fostul șef al Serviciului de Informații Externe, care spunea că investigația a fost declanșată de Biroul Federal de Investigații (FBI).

"În acest dosar au fost primite mai multe denunțuri, au fost și sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI. Nu a fost o anchetă coordonată de autorități sau o agenție străină.

În cadrul dosarului au fost activităti de cooperare cu diverse agenții de pe teritoriul SUA și, în special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicații de natură penală în dosar, dimpotrivă, a furnizat foarte multe informații utile anchetei.

Am avut activității de cooperare și cu autorități din Europa. Cumva putem spune că este o ancheta internatională, dar activitățile principale de sesizare din oficiu și administrare a probelor au fost făcute de DNA în cooperare cu SRI.

FBI nu a făcut o sesizare oficială, nu a transmis informații oficiale în această anchetă. E posibil ca într-o ancheta paralelă derulată de această agenție americană să fi fost informații tangențiale utile cauzei, dar nu de la FBI a plecat ancheta", a declarat Kovesi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel