Criză Ucraina. Culise: Germania e alarmată din cauza Victoriei Nuland și a generalului Breedlove

Germanii, cei mai vocali avocați ai unei soluții diplomatice în Ucraina, sunt îngrijorați de poziția agresivă pe care americani precum comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, și asistentul secretarului de Stat, Victoria Nuland, o afișează în criza ucraineană, potrivit informațiilor Der Spiegel.

Un amplu material realizat de revista germană reliefează discrepanțele majore între abordarea germanilor în conflictul din Ucraina și cea a unor înalți oficiali din Administrația Obama sau din NATO, supranumiți "hawks" (ulii; referire la pozițiile lor belicoase). 

Miercurea trecută, atunci când armistițiul din Ucraina prezenta primele semne optimiste, generalul Breedlove a ieșit în conferință de presă pentru a decalara că peste o mie de vehicule de luptă, sisteme anti-aeriene sofisticate și batalioane de artilerie rusești au fost trimise în Donbas. Potrivit Spiegel, liderii germani au fost șocați de afirmațiile lui Breedlove, mai ales că acestea erau infirmate de informațiile serviciilor secrete din Berlin.

Victoria Nuland, primul înalt oficial SUA care spune că Rusia a invadat Ucraina

Cazul din urmă cu o săptămână nu este singular, iar guvernul condus de Merkel se teme că ieșiri precum cele ale lui Breedlove decredibilizează Vestul.

"Guvernul german este alarmat. Încearcă americanii să saboteze eforturile de mediere conduse de cancelarul Angela Merkel? Surse din cancelarie susțin că remarcile lui Breedlove reprezintă 'propagandă periculoasă'. Ministrul de Externe Frank Walter Steinmeier a crezut de cuviință să apeleze la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg", scrie Spiegel.

"Răspunsul la propagandă nu poate fi mai multă propagandă"

Într-un răspuns trimis publicației germane, Breedlove a arătat că nu-și revizuiește niciuna dintre declarații. "Mențin toate afirmațiile publice făcute în timpul crizei din Ucraina". El a arătat că este de așteptat ca informațiile NATO, primite e la toți cei 33 de membri ai Alianței, să nu fie întotdeauna conforme cu cele ale națiunilor individuale. "E normal ca nu toată lumea să fie de acord cu analizele pe care eu le livrez", a spus el.

Generalul a punctat că strategia NATO este aceea de a "elibera informații actuale, clare și precise cu privire la evenimente în desfășurare". "Din poziția de alianță bazată pe valorile fundamentale ale libertății și democrației răspunsul nostru la propagandă nu poate fi mai multă propagandă. Poate fi doar adevărul", a arătat el.

Nuland îngrijorează prin tonul nediplomatic

Revista germană notează că Breedlove nu este singura sursă de tensiuni. În prima linie se află Victoria Nuland, asistentul american de Stat însărcinat cu probleme euroasiatice, care susține eforturile Congresului american privind livrarea de arme Ucrainei.

"Putem lupta împotriva europenilor, putem lupta împotriva lor la nivel retoric", ar fi spus Nuland într-o întâlnire din februarie a oficialilor americani pe marginea Conferinței de Securitate de la Munchen. Bild a scris că Nuland s-a referit atunci la deplasarea cancelarului german în Rusia ca reprezentând "treburi de Moscova ale lui Merkel".

Victoria Nuland, la telefon cu un diplomat SUA: Fuck the EU! - AUDIO

Nuland, considerată a avea șanse mari să devină secretar de Stat dacă Republicanii câștigă Casa Albă în 2016, este o voce importantă a politicii americane în Ucraina și Rusia. Soțul său, reputatul politolog Robert Kagan, este un neoconservator celebru pentru remarca "americanii vin de pe Marte, europenii de pe Venus", insinuând că cei de pe Venus nu vor să admită că securitatea adevărată se fundamentează pe putere militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel