Site-ul postului de radio Vocea Rusiei publică un material semnat de Valentin Vasilescu, la sfârșitul articolului notând că nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile prezentate. Autorul, descris drept un fost pilot al Aeroportului Militar București, vorbește despre răzbunarea Serbiei în fața României pasive militar, care va "recupera" Banatul, cu ajutorul unor avioane primite din Rusia.
Acesta reia și tema manevrelor militare ale lui Vladimir Putin în Marea Neagră, din 28 martie, un "scenariu" la scară mică de "ocupare a Dobrogei și Capitalei". Vasilescu trece apoi la declarațiile ambasadorului Moscovei la București, privind scutul antirachetă de la Deveselu, care, dat fiind că este îndreptat spre Rusia, România ar trebui să-și asume riscurile unui eventual atac din partea acesteia, spune el.
Autorul începe prin a menționa gazoductul South Stream, care va străbate Bulgaria, Serbia și Ungaria, ocolind România, ceea ce va duce, într-un final, la "controlul energetic și implicit politic asumea întregii Europe Centrale și de est", de către Rusia.
Pe baza unui împrumut rambursabil parțial dedus din taxa de tranzit a gazelor rusești pe un deceniu, Serbia va cumpără 64 de avioane de la ruși - scrie Vasilescu. "Eliberarea" Serbiei prin gazele rusești sugerată aici este exagerată și descrisă bombastic de către autor, care continuă prin a spune că Serbia se va răzbuna pe România pentru rolul jucat de aceasta din urmă în bombardarea Belgradului în 1999 de către NATO. Amintind de invazia sârbilor în Banat în 1918, el spune că "sârbii sunt şi răzbunători, dar şi excelenţi luptători, aşa că abia aşteaptă să compenseze pierderea provinciei Kosovo prin eventuala recuperare a Banatului".
Termenul "recuperare" sugerează că Banatul va reveni cui îi aparține de drept, adică Serbiei. Teză falsă, Banatul nefiind niciodată al sârbilor, care nu au făcut decât să instaureze două luni și jumătate un regim represiv în teritoriul invadat până la Timișoara, pe fondul retragerii armatei nemțești din România.
"Ocuparea Dobrogei în 4-6 ore"
Autorul scrie că momentul 28 martie și manevrele militare comandate de Putin sunt elaborate "după un scenariu la scară redusă, de ocupare a Dobrogei și capitalei României, în decurs de 4-6 ore".
Cât despre capacitatea României de a se apăra, aceasta nu există, se arată în textul publicat de Vocea Rusiei, armata română ajungând în aceeași situație cu cea a Republicii Mali, cu "nivel combativ 0".
După cum cei mai mulți analiști au apreciat, manevrele lui Putin au reprezentat cel mai probabil o flexare a mușchilor, afișând în fața Occidentului că țara lui Putin nu duce lipsă de resurse militare. Nicicând nu s-a vorbit despre mimarea unei strategii de ocupare a vreunei părți din sud-estul României.
Scutul de la Deveselu, "îndreptat împotriva Rusiei, poate fi supus represaliilor militare"
Articolul publicat de Vocea Rusiei susține că ministrul de Externe român, Titus Corlățean, minte când spune că omplogul său rus, Serghei Mavrov, a numit declarațiile ambasadorului rus la București drept o "neînțelegere". Aceasta deoarece, înșăși diplomatul rus i-a dictat acele cuvinte ambasadorului, scrie Vasilescu.
Ambasada Rusiei nu a infirmat în niciun fel însă declarațiile lui Titus Corlățean.
Autorul textului mai scrie că Traian Băsescu nu a condiționat acordul cu SUA astfel încât scutul de la Deveselu să nu fie îndreptat spre Rusia. În lipsa acestei reglementări, scrie Valentin Vasilescu, Rusia poate ataca România, "cu scopul retragerii autorizației de amplasare".
Scutul de apărare antirachetă de la Deveselu urmează să facă parte, în ultima etapă a construirii sale, din arhitectura mai amplă a apărării antirachetă a NATO, informează ambasada SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu