EXCLUSIV  Schimbări MAJORE în sănătate. TOȚI pacienții sunt vizați

Abordarea problemelor de fond ale sistemului sanitar din România, deficitar încă în ceea ce privește reformarea sa, constituie obiectivul principal al celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, care are loc în Târgu-Mureș.

În cadrul evenimentului, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a vorbit despre introducerea cardului de sănătate și informatizarea sistemului. Acesta a explicat care au fost efectele măsurii: "Vorbim de patru milioane de rețete; 100.000 de internări mai puțin care se traduc într-un beneficiu de 100 milioane de euro. Vorbim și despre un nou mecanism de contractare a medicamentelor".

"Dosarul electronic de sănătate este un proiect finalizat. Are marele avantaj că în momentul instituirii lui importă toate datele din sistemul vechi, nu va porni de la zero, va avea un istoric. Este o solicitare și o cerință a medicilor pentru că acest dosar, în afară de faptul că devine o colecție de date foarte de utilă a asiguraților, a persoanelor este un instrument foarte bun pentru medici", a zis președintele CNAS.

Politica prețurilor

Cât despre politica prețurilor, Radu Țibichi a zis: "A fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se schimbă metodologia de aprobare a prețurilor. Prețurile vor fi aprobate prin HG. În prezent, avem o problemă: medicamentele ieftine dispar de pe piață. Medicamentele ieftine nu penetrează în România. Prețul cel mai mic și taxa clawback limitează accesul la medicație".

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a mai precizat că instituția lucrează la implementarea unui nou sistem informatic, care va îngloba biletul de trimitere electronic pentru specialități medicale și pentru internare, precum și recomandarea pentru dispozitive medicale.

"Ne dorim de mult implementarea acestui sistem, este una din prioritățile CNAS, zilele trecute am semnat un contract cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale prin care, împreună, vom reuși să demarăm acest proiect ca prioritare și altele care sunt în lista noastră. Cred că se va materializa anul următor", a spus Radu Țibichi.

Până acum, decontările la CJAS se făceau pe bază de hârtii în cutii, acum pe bază online. Radu Țibichi a zis: "Vor fi raportate exclusiv online. (...) Va transforma pacientul în propriul controlor de sănătate. Va fi accesibil de la domiciliu. Practic verifică toate actele medicale în numele său - cheie de boltă în sistemul de sănătate. Suntem pe primul loc în Europa cu cel mai performant sistem de genul acesta din Europa. A fost premiat pentru soluția anului 2013".

"Cifrele pe care le înregistrăm ne arată că sistemul este într-o evoluție, bugetul a crescut iar numărul de furnizări s-a dublat astfel că vorbim de peste 28.000 de furnizări în relație cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate", a precizat președintele CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel