Parlamentarii au dat liber la afacerile cu maidanezi. "Bătaia de joc și cheltuitul banului public de două ori e o practică"

Moartea unui copil de patru ani, care ar fi fost ucis de o haită de câini, lângă Parcul Tei din Capitală, i-a determinat pe deputați să ia o decizie radicală și rapidă. Ei au legalizat eutanasia în masă a câinilor maidanezi. Au spus "DA" unor amendamente căzute peste noapte în plen. Au fost 266 de "da"-uri pentru o serie de amendamente, care dau liber unei mari afaceri pe banii statului: afacerea maidanezul. Afacerea deja a început să fie pusă în practică. Ridicarea unui singur câine costă 216 lei. Luni, CCR a hotărât că va decide, în 25 septembrie, dacă legea este sau constituțională. 

Amendamentele adoptate la OUG 151/2001, votate de majoritatea deputaților, doar 23 fiind împotrivă și 20 abținându-se, are prevederi cel puțin întrebătoare.

Când un maidanez este capturat și dus în adăpost, el este supus acţiunilor sanitar-veterinare, potrivit  articolului 4, alineatul 1. Nu se precizează ce presupun aceste acțiuni, însă alineatul 3 din același articol prevede: Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi controlul bolilor câinilor în adăposturi se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare". Astfel, legea oferă libertatea ca toate aceste proceduri să fie efectuate înaintea eutanasiei, care ar urma să aibă loc în 14 zile lucrătoare, dacă maidanezii nu sunt adoptați. Bineînțeles, normele de aplicare pot clarifica aceste articole, însă așa cum sunt formulate, oferă multe portițe către abuzuri și folosirea legii pentru satisfacerea altor interese.

Dacă asociațiile responsabile nu au reușit să-și asume până în prezent sterilizarea tuturor câinilor maidanezi, vor reuși, începând cu intrarea în vigoare a legii maidanezilor, să găsească fonduri pentru adăposturi, capturare, sterilizare, tratament, eutanasie, incendiere? Și totul se face în masă, cu promisiunea că zeci de mii de maidanezi vor fi uciși, dacă nu sunt adoptați. Practic, câinii sunt sterilizați pentru a fi eutanasiați și singura dovadă a tratamentului medical și a sterilizării este o fișă. Articolul 10 precizează că în "registrele speciale" va fi trecută data sterilizării, pe lângă toate celelalte proceduri, scrise într-o ordine oarecare.

Maidanezii sterilizați sunt capturați și aduși la... sterilizare

Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fără Stăpân Vier Pfoten, a declarat pentru De Ce News că nu este mirată de sterilizarea, urmată de eutanasie. Ea a dezvăluit cum erau folosiți banii publici și înainte de această lege: "Erau aduși în Pallady câini castrați, cu crotalul în ureche și cu microcip. Bătaia de joc și cheltuitul banului public de două ori e o practică. Câinii pe care ei îi aduceau în Pallady ori aveau crotal ASPA, adică au fost sterilizați de către ei, ori au fost sterilizați de către noi, pe banii noștri, dar pe care i-am primit din donații, ori au fost sterilizați de către persoane fizice care au dorit ca animalul din fața porții să fie sterilizat. Bătaia de joc este la scară foarte largă.".

Cât despre sterilizarea urmată de eutanasie, Anca Tomescu a declarat că este "cheltuirea banului public inutil. E  bătaie de joc la adresa animalului. Nu poți să supui un animal unei operații costisitoare ca, după două săptămâni, să spui: <<A, nu te-a adoptat nimeni, îmi pare rău, te omor>>. Legea este atât de proastă și făcută așa de repede. Sunt alte legi importante, care zac de ani de zile. Asta, țac-pac, în două zile a fost votată".

Peste doi ani, număr dublu de maidanezi, pe străzile Capitalei

"Isteria, care s-a provocat în urma acestui nefericit moment cu copilul, a luat mințile autorităților și au spus: 'Domne, noi ce vrem acum? Vrem sânge. Hai să omorâm cât putem de mult, să arătăm cât de tari suntem ca autorități'. Chiar dacă o să omoare câinii, maximum douăzeci de mii de câini pot să omoare. Un simplu calcul poate arăta că în cel mult doi ani de zile, numărul de câini maidanezi din București se va dubla și, atenție, atunci va veni valul de câini necastrați", a conchis Anca Tomescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel