La un cutremur de 6,5 în Vrancea, 120 de clădiri pică în Capitală

Cutremur (1)
Cutremur (1)

Academicianul Mircea Săndulescu atrage atenţia că în cazul unui cutremur de cel puţin 6,5 grade pe scara Richter în Vrancea în Bucureşti ar putea fi probleme foarte grave. Cel puţin 120 de clădiri sunt în pericol de prăbuşire din cauza seismului, iar pagubele ar fi foarte mari. El susţine că un cutremur asemănător cu cel din Bulgaria s-ar putea repeta în orice moment, în orice alt loc, pentru că activitatea seisimică se întinde pe o falie tectonică largă.

"120 de clădiri mari din Bucureşti vor cădea dacă va fi un cutremur de 6,5 în Vrancea. Dar, pentru celelalte până la 226 va trebui să fie o intensitate în jur de 7,2. Într-adevăr, Administraţia României, indiferent că a fost înainte de 89 sau după 89, este absolut iresponsabilă pentru refacerea clădirilor cu risc seismic. Până în 90, regimul de tristă amintire a dictatorului Ceauşescu n-a vrut să recunoască că există clădiri care au un risc de distrugere la un cutremur mare", susţine Mircea Săndulescu.

"În primul rând e greu să spui că un cutremur are loc în România, în Bulgaria sau în Grecia. Un cutremur are loc pe o anumită structura geologică, pe fracturi cum au fost cele din nordul Apeninilor, în cazul cutremurului din Italia. Când se spune că un cutremur a avut loc în Bucureşti este o greşeală, cutremurul a avut loc totdeauna în Vrancea şi la o adâncime foarte mare, numai că s-a resimţit până în Bulgaria, în Chişinău, iar în 77 colegi de-ai mei, geologi de la Academia din Moscova, mi-au spus că s-au mişcat lămpile în noaptea în care a avut loc cutremurul. Un cutremur într-un loc trebuie analizat în contextul structurii geologice", a declarat profesorul Mircea Săndulescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel