Băsescu îl readuce pe Lucian Duță la CNAS, pedelist cercetat de DNA și acuzat de criza morfinei din spitale

lucian duta decee
lucian duta decee

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță, a fost numit, miercuri, membru al Consiliului de Administrație al instituției pe care a condus-o în 2009-2012, din partea Administrației Prezidențiale. Duță a plecat cu scandal de la șefia CNAS în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al premierului către DNA pentru management defectuos. El mai era acuzat de lipsa morfinei din spitale. Locul pe care urmează să-l ocupe Duță i-a fost propus în octombrie 2012 Monicăi Pop, care, deși a acceptat inițial postul, a demisionat pentru a-și păstra funcția de director de spital.

Membru în Biroul Permanent Național (BPN) al PDL și fost președinte interimar al PDL sector 1, Duță spune acum, contactat de Mediafax, că a acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS de a termina două proiecte începute de el și blocate în iunie 2012: cardul de sănătate electronic și dosarul electronic al pacientului.

Demisia din 2012, după un bilanț-dezastru

Duță și-a dat demisia în 2012 după ce a prezentat bilanțul instituției pe care a condus-o. Reprezentanții Corpului de Control au descoperit că nu au fost încasate venituri de 189,7 milioane de lei, reprezentând contribuții trimestriale, relata presa la acea vreme. Perioada în care a fost calculată această pagubă pentru CNAS este 2009-2011. Duță se apăra la acea vreme spunând că sesizarea nu se referă la contribuții de sănătate care se colectează de la angajator, ci la colectarea taxei clawback de la producătorii de medicamente. Numele lui Duță este asociat cu scandalul lipsei de morfină din spitale și plecarea din România a unor producători de citostatice și morfină, posibil din cauza taxelor mari care le erau cerute. El a fost audiat de DNA ultima oară pe 2 aprilie 2013, când a declarat că a fost audiat pentru un dosar care îl vizează pe el și pe alți foști reprezentanți ai Casei.

Băsescu a sunat-o pe Monica Pop

Președintele Traian Băsescu o suna în octombrie 2012 pe dr. oftalmolog Monica Pop pentru a o întreba dacă dorește să facă parte din CA al CNAS, după cum povestea dna. Pop pentru DeCe News la acea vreme. Ea a acceptat nominalizarea făcută de șeful statului, declarându-se onorată de propunere. La o lună de la numire însă, Monica Pop a demisionat de la conducerea CNAS pentru că nu a vrut să renunțe funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel