Azi, în lume. Știrile zilei - 9 septembrie

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 9 septembrie, în lume.

Regele Charles i-a spus premierului Marii Britanii că moartea mamei sale a fost momentul de care el s-a temut

Regele Charles al Marii Britanii a descris moartea mamei sale, regina Elisabeta II, ca fiind momentul de care "se temea", într-un schimb de cuvinte avut vineri cu premierul britanic, Liz Truss, şi care a fost surprins de camerele de televiziune. Prima întâlnire a premierului Truss cu noul rege a avut loc în faţa Palatului Buckingham de la Londra, la întoarcerea noului rege de la Balmoral, în Scoţia.

"Momentul de care m-am temut, aşa cum ştiu că mulţi s-au temut" a fost auzit Charles spunându-i premierului Liz Truss în timpul întâlnirii în sala de audienţe a Palatului Buckingham. Anterior, regele Charles şi soţia sa, regina consoartă Camilla, au petrecut peste 10 minute în faţa palatului strângând mâna şi mulţumind britanicilor veniţi să îi aducă ultimul omagiu reginei defuncte şi să îl felicite pe noul rege, screi Rador.

Oraşul New York restituie Italiei 58 de opere de artă furate

Oraşul New York a returnat Italiei 58 de descoperiri arheologice, pentru o valoare de piaţă de aproximativ 19 milioane de dolari. Bunurile, furate de pe teritoriul italian, au fost recuperate graţie cooperării dintre autorităţile judiciare din New York şi Comandamentul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural al Carabinierilor. La ceremonia de restituire, care a avut loc la sediul Procuraturii Districtului Manhattan, Alvin Bragg, au fost prezenţi consulul general la New York, Fabrizio Di Michele, şi generalul Roberto Riccardi, de la Comandamentul Carabinierilor pentru Protecţia Patrimoniului Cultural.

"Această nouă restituire de bunuri arheologice de mare valoare este dovada rezultatelor extraordinare pe care le produce de peste 20 de ani colaborarea dintre Italia şi Statele Unite în domeniul combaterii traficului ilicit de artefacte şi opere de artă. Ţările noastre cred cu fermitate în valoarea protejării patrimoniului cultural, în centrul unei activităţi comune care ne face foarte mândri", a declarat ambasadorul Italiei în Statele Unite, Mariangela Zappia. "Operele recuperate astăzi au o importanţă istorică şi artistică imensă", a comentat consulul general Di Michele, scrie Rador, citând Il Mattino.

"Această operaţiune de repatriere este urmată alte două operaţiuni similare încheiate recent cu procurorul districtual din New York. Numai în ultimele nouă luni, peste 400 de opere de artă au fost returnate în Italia", a amintit consulul italian. Mărfurile returnate, care acoperă o perioadă mare de timp, variind de la 1.100 î.Hr. până la 300 d.Hr., dintre care 21 de lucrări provenite din colecţiile Metropolitan Museum of Art (MET), au fost predate oficial consulului general Di Michele, în prezenţa procurorului adjunct din New York Lisa Delpizzo şi a generalului Riccardi. "Încă o oportunitate de a mulţumi autorităţilor americane pentru colaborarea generoasă oferită recuperării patrimoniului cultural", a observat Riccardi.

"Încă o dată, datorită sinergiilor create cu Trafficking Unit din cadrul District Attorney Office (DAO) din Manhattan şi cu Homeland Security Investigations, cu birourile diplomaţiei italiene, aducem acasă obiecte care aparţin istoriei, identităţii şi culturii noastre", a concluzionat generalul, mulţumindu-le colegilor americani.

Regele Charles al Marii Britanii, primul discurs în fața poporului, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles al Marii Britanii ține primul discurs în fața poporului, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Charles al Marii Britanii a sosit vineri după-amiază la o bază militară de lângă Londra, revenind din Scoţia pentru a rosti un discurs adresat poporului, după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a murit, relatează Agerpres, citând Reuters.

Charles, purtând un costum închis la culoare şi cravată neagră, şi soţia lui, Camilla, au urcat într-o maşină oficială a Casei Regale britanice după coborârea din avion, pentru a se îndrepta către Palatul Buckingham, unde a fost întâmpinat de mii de oameni.

Primul discurs către naţiune al regelui Charles în calitate de nou monarh al Marii Britanii va fi difuzat la ora locală 18:00, a anunţat vineri Palatul Buckingham, în urma decesului reginei Elisabeta, survenit joi.

"Acea promisiune de a servi țării o reconfirm astăzi (...) Regina Elisabeta a devenit un simbol a perioadei în care a domnit. Mă înclin în fața amintirii mamei mele. Împărtășesc dincolo de cuvinte cu voi această pierdere. Când Regina a urcat pe tron lumea încă se confrunta cu consecințele celui de Al Doilea Război Mondial. ", a spus Regele Charles. Citește mai departe>>

Ucraina va avea nevoie de 350 de miliarde de dolari pentru a putea fi reconstruită

Rusia i-a provocat până acum Ucrainei, pe care a invadat-o la 24 februarie, pagube directe de 97 de miliarde de dolari, însă ucrainenii vor avea nevoie de 350 de miliarde de dolari, ca să îşi poată reconstrui ţara. Datele sunt cuprinse într-un raport publicat astăzi de Banca Mondială, Guvernul Ucrainei şi Comisia Europeană, scrie Rador.

Calculul a fost făcut pe baza datelor centralizate până la 1 iunie, însă bilanţul pagubelor s-ar putea să crească, se arată în raportul citat de agenţia Reuters. Ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, a declarat că Ucraina urmăreşte să ceară Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 de miliarde de dolari.

Potrivit agenţiei DPA, demnitarul ucrainean a vorbit şi despre adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stăbilească un mecanism internaţional de compensare. 300 de miliarde de dolari reprezintă valoarea totală a activelor pe care Banca Naţională a Rusie le deţine în ţările membre ale gruplui celor şapte state cele mai industrializate din lume: Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie, şi care au fost îngheţate în baza sancţiunilor care au fost impuse Moscovei, ca urmare a invaziei în Ucraina. Pe lângă accesul la fondurile îngheţate ale statului rus, Maliuska a declarat că Ucraina doreşte totodată confiscarea activelor din străinătate ale companiilor de stat ruseşti şi ale prorpietăţilor, de la oligarhii ruşi.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Ce se ştie despre ultimele ore ale suveranei

Regina Elisabeta a II-a a decedat joi în castelul său scoţian de la Balmoral în urma a ceea ce a părut o degradare a stării de sănătate produsă atât de rapid, încât doi dintre fiii ei şi nepotul William nu ar fi avut cum să ajungă la timp la căpătâiul suveranei, informează AFP.

La 12:32, ora Londrei, (11:32 GMT) soseşte primul comunicat de la Palatul Buckingham, scurt, dar alarmant, care împărtăşeşte lumii temerile medicilor reginei, preocupaţi de starea ei de sănătate.

În privat însă, apropiaţii reginei se aşteptau la ce e mai rău de câteve ore deja, relatează vineri presa britanică. Suverana a fost nevoită să anuleze o reuniune prin videoconfeinţă în seara zilei anterioare, iar de la orele 9:00, medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit, a scris The Sun, în timp ce Daily Mail evocă o agravare a situaţiei joi dimineaţă.

Apropiaţii suveranei s-au organizat de urgenţă pentru a ajunge în Scoţia. În primul rând, moştenitorul tronului, Charles, şi soţia sa, Camilla, care, potrivit presei, au plecat în a doua parte a dimineţii de la Dumfries House, în sudul Scoţiei, la bordul unui elicopter regal. La Balmoral, se afla sora lui Charles, Anne.

Nu ştim ora precisă a decesului reginei, survenit în cursul după-amiezii, potrivit Palatului Buckingham. Prim-ministrul britanic Liz Truss, numită oficial de suverană marţi la Balmoral, a fost informată de decesul reginei aproximativ la ora locală 16:30 (15:30 GMT), potrivit biroului său, cu două ore înaintea anunţului oficial.

Dacă este aşadar probabil ca Charles şi Anne să fi fost prezenţi la ultimele momente din viaţa suveranei, nu este probabil în cazul celorlalţi doi fii ai reginei, Andrew şi Edward, şi nici a prinţului William. Sosiţi în Scoţia cu o aeronavă a Royal Air Force, aceştia au intrat pe porţile castelului abia după ora 17:00 (16:00 GMT).

Prinţul Harry, aflat în relaţii tensionate cu familia regală, a sosit încă şi mai târziu, neînsoţit, după ce vestea făcuse deja înconjurul lumii. A plecat separat vineri dimineaţă, cu o cursă obişnuită British Airways.

Doar şase ore au trecut între primul comunicat al palatului şi anunţul oficial al decesului reginei Elisabeta a II-a, a cărui cauza nu a fost anunţată.

Starea de sănătate a suveranei de 96 de ani era într-un declin vizibil de mai multe luni, în special după decesul soţului ei, prinţul Philip, în aprilie 2021. A petrecut o noapte în spital în octombrie anul trecut în vederea unor investigaţii a căror natură nu a fost dezvăluită. Palatul a evocat de atunci probleme de mobiliate.

În ultimele fotografii cu Elisabeta a II-a, realizate marţi la Balmoral, imaginea mâinii sale drepte, învineţite, a ridicat semne de întrebare. Suverana şi-a făcut apariţia surâzătoare, în picioare, dar mai fragilă ca oricând.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Charles va fi proclamat rege sâmbătă

Prinţul Charles va fi proclamat oficial rege al Marii Britanii, sâmbătă, în cadrul unei întruniri a Consiliului de Ascensiune ce se va desfăşura la Palatul St. James, conform unui anunţ făcut vineri de Palatul Buckingham, transmite Reuters.

Întrunirea Consiliului va avea loc la ora 09:00 GMT. Odată ce va fi proclamat ca suveran, regele Charles al III-lea va semna un jurământ prin care se angajează să susţină securitatea Bisericii Scoţiei.

După această întrunire a Consiliului va fi citită Proclamaţia Principală la ora 10:00 GMT, de la balconul Palatului St. James, anunţul privind noul rege urmând să fie făcut public pe tot cuprinsul Regatului Unit şi în capitala Londra.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Ecologia şi Transilvania, printre pasiunile noului rege Charles al III-lea

De la pictura în acuarelă şi până la Transilvania, regele Charles al III-lea a avut pasiuni variate pentru a-şi ocupa timpul în cele şapte decenii petrecute în aşteptarea ascensiunii sale pe tronul britanic. Deşi susţinerea ecologiei, după ce a suscitat iniţial ironii, este acum văzută ca o fostă predilecţie avangardistă, tendinţa lui de a-şi promova ideile personale i-a uimit uneori pe britanici, informează AFP.

Arhitectură

În anii 1980, Charles a lansat o "cruciadă" împotriva unei arhitecturi pe care o considera "urâtă", comparând cu "un neg monstruos" proiectul de extindere a National Gallery în Trafalgar Square din Londra, care a fost în cele din urmă abandonat. Şi-a pus ideile în practică susţinând construirea unui sat model, denumit Poundbury, pe terenurile sale din Dorset, în sud-estul Angliei, la începutul anilor 1990.

Acel cartier, construit într-un stil georgian neoclasic, a fost considerat "lipsit de suflet" de anumiţi critici, însă a trezit interesul cumpărătorilor.

Charles a contribuit, de asemenea, la revitalizarea Nansledan, o extensie a oraşului Newquay, situat într-o regine săracă şi cu specific minier din Cornwall, prin construirea de locuinţe colorate şi care respectă mediul înconjurător şi echipamentele locale.

Ecologie şi agricultură

Susţinător îndelungat al cauzei mediului, Charles a creat o grădină şi o fermă în întregime biologice pe domeniul său Highgrove din Gloucestershire, în vestul Angliei. A lansat şi gama de alimente şi băuturi provenite din agricultura biologică Duchy Originals, comercializate de lanţul de supermarketuri Waitrose.

Pasionat de grădinărit, Charles a dezvăluit într-un interviu din 1986 că le vorbeşte plantelor - o declaraţie care a stârnit multe ironii. Însă opiniile sale în materie de apărare a mediului înconjurător au devenit apoi tot mai împărtăşite de-a lungul anilor.

În timpul Summitului pentru climă COP26 de la Glasgow, organizat în noiembrie 2021, el i-a îndemnat pe liderii politici să îşi intensifice eforturile în lupta pentru combaterea încălzirii climei de pe Terra.

Maşina lui, un model Aston Martin pe care îl are de peste 50 de ani, a fost modificată pentru a circula cu un carburant special, obţinut din vin alb englezesc şi zer provenit din procesul de fabricare a brânzeturilor. Maşina funcţionează cu un amestec de 85% bioetanol şi 15% benzină fără plumb.

Vânătoare şi polo

Angajamentul său faţă de mediu nu l-a împiedicat însă pe Charles să practice vânătoarea, o pasiune tradiţională în familia regală.

El a jucat şi polo până în 2015, anul în care a renunţat la acest sport din cauza unei serii de accidentări.

Se spune că ar fi cunoscut-o pe cea de-a doua lui soţie, Camilla, cu ocazia unei partide de polo în anii 1970.

Pictură şi lectură

Regelui Charles al III-lea îi place să picteze în acuarelă şi vinde litografiile creaţiilor sale în beneficiul unor asociaţii de caritate. Acele vânzări ar fi generat deja mai multe milioane de lire sterline.

Cu ocazia unei expoziţii dedicate picturilor sale în acuarelă, organizată la Londra la începutul anului 2022, actualul suveran britanic declara că a ales acest mod de exprimare artistică întrucât consideră că fotografia este "mai puţin aducătoare de satisfacţii". "Pictura cere o concentrare mai intensă şi este, în consecinţă, unul dintre exerciţiile cele mai relaxante şi mai terapeutice", declara el, adăugând că această artă îl face să se simtă "transportat într-o altă dimensiune".

Charles a III-lea a mai spus totuşi că nu are "nicio iluzie" în ceea ce priveşte calitatea operelor sale artistice.

Regele britanic este şi autor al mai multor cărţi, inclusiv al unui volum pentru copii, "The Old Man of Lochnagar", ce spune povestea unui bătrân care locuieşte într-o peşteră situată în apropiere de domeniul regal Balmoral, în nord-estul Scoţiei.

Transilvania

Charles a cumpărat mai multe case în Transilvania, în centrul României, cunoscută în străinătate mai ales ca ţinutul natal al contelui Dracula. A restaurat acele case folosind metode şi materiale tradiţionale din zonă. Una dintre ele a fost transformată într-o pensiune.

În 2015, şi-a lansat propria fundaţie de caritate în România, care vizează protejarea patrimoniului cultural şi natural al ţării noastre şi promovarea dezvoltării durabile.

Charles se mândreşte că este un urmaş îndepărtat al unui prinţ valah din secolul al XV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş sau Dracula. "Am Transilvania în sângele meu", a declarat actualul rege britanic.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Prinţul Harry a părăsit Castelul Balmoral la primele ore ale dimineţii de vineri

Prinţul Harry, fiul cel mic al noului rege Charles al III-lea, a părăsit vineri, la prima oră a dimineţii, 7:20 GMT, Castelul Balmoral din Scoţia, unde a murit joi bunica sa, regina Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, transmite EFE.

După cum a informat postul public de televiziune BBC, ducele de Sussex a părăsit reşedinţa regală scoţiană în fruntea unui convoi format din două vehicule.

Harry s-a deplasat joi seara la castel, fără soţia sa Meghan, care a rămas la Londra, potrivit presei britanice, la fel cum a făcut-o şi cumnata sa, Kate, soţia prinţului William, care a rămas şi ea la Windsor, pentru a avea grijă de cei trei copii ai cuplului, George, Charlotte şi Louise.

Ducii de Sussex, Harry şi Meghan, care locuiesc în SUA împreună cu cei doi copii, Archie şi Lilibet, efectuau săptămâna aceasta un turneu în Europa şi intenţionau să călătorească în noaptea de joi spre vineri la Londra pentru a asista la decernarea premiilor unei fundaţii împotriva bolilor pediatrice, eveniment care s-a anulat.

Cu toate că s-a deplasat la Castelul Balmoral, prinţul Harry nu a avut joi ocazia să-şi ia rămas bun de la bunica sa, dat fiind că în momentul în care ducele de Sussex a ajuns la castelul scoţian, suverana britanică murise deja, înconjurată de unii membri ai familiei, între care primul ei născut, Charles, şi fiica sa, prinţesa regală Anne, potrivit presei locale.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Doliul regal va ţine încă şapte zile după funeraliile suveranei

O perioadă de "doliu regal" începe de acum şi va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a, a căror dată va fi confirmată "la momentul potrivit", a anunţat vineri Palatul Buckingham, informează EFE şi dpa.

Deşi Palatul Buckingham nu a menţionat când anume vor avea loc funeraliile, este de aşteptat ca ceremonia să fie organizată în preajma celei de-a 11-a zile după decesul reginei, notează Reuters.

"Ca urmare a decesului Majestăţii Sale Regina, este dorinţa Majestăţii Sale Regele ca perioada de Doliu Regal să înceapă de acum şi să ţină şapte zile după Funeraliile Reginei", a anunţat Palatul Buckingham într-un comunicat, citat de agenţia de presă britanică.

O salvă de tunuri va fi trasă în Londra la ora locală 13:00 în Hyde Park, câte o salvă pentru fiecare din cei 96 de ani cât a trăit regina, a mai anunţat Palatul Buckingham.

Perioada de doliu va fi respectată de membrii familiei regale, personalul casei regale şi reprezentanţi ai casei regale cu îndatoriri oficiale, împreună cu trupele care sunt angajate în activităţile ceremoniale, scrie dpa.

Reşedinţele regale vor fi închise până după funeralii, inclusiv Galeria Reginei şi Grajdurile Legale de la Palatul Buckingham, precum şi Galeria Reginei din Edinburgh, Scoţia.

Castelul Balmoral şi Sandringham House, reşedinţe private ale reginei, vor fi la rândul lor închise în această perioadă, la fel şi Castelul Hillsborough, reşedinţa oficială a suveranului britanic în provincia Irlanda de Nord.

Între timp, cei care doresc să depună flori la Palatul Buckingham din Londra vor fi îndrumaţi să le lase în locuri special amenajate pentru această ocazie. Măsuri similare sunt luate la reşedinţele regale.

Totodată, pe întreaga perioadă a "doliului regal", drapelele de la reşedinţele regale vor fi arborate în bernă.

Printre alte detalii care încep să fie cunoscute cu privire la pregătirile pentru următoarele zile, până la funeralii, a apărut informaţia că nu vor fi puse la dispoziţie cărţi de condoleanţe în niciuna dintre reşedinţele oficiale ale familiei regale şi, în schimb, va fi activat un site web pe pagina oficială online a monarhiei.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate. 

Suedia: Alegeri parlamentare duminică, cu stânga şi dreapta umăr la umăr în sondaje

Alegătorii suedezi sunt chemaţi să voteze duminică într-un scrutin parlamentar ce se anunţă foarte strâns, în care dreapta este pregătită să revină la putere cu sprijinul, pentru prima dată, al extremiştilor de dreapta, iar stânga încearcă să rămână la guvernare încă patru ani, transmite AFP.

Creditat de sondaje, în premieră, cu locul al doilea, partidul naţionalist şi antiimigraţie Democraţii Suedei (SD), mult timp paria pe scena politică, se află în poziţia de a ajuta dreapta să revină la putere.

Prima şefă de guvern suedez de la preluarea mandatului în noiembrie trecut, social-democrata Magdalena Andersson beneficiază de cel mai ridicat nivel de încredere din partea alegătorilor pentru a rămâne în funcţie, întrecându-l cu mult pe rivalul său conservator din partidul Moderaţilor, Ulf Kristersson.

Însă campania a fost dominată de teme favorabile dreptei: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozie a facturilor la energie.

Cele două probabile noi alianţe (social-democraţi, Verzi, partidul de Stânga şi partidul de Centru, la stânga; Moderaţii, creştin-democraţii, liberalii şi SD, la dreapta) sunt umăr la umăr.

Conform ultimelor sondaje, foarte fluctuante, 'constelaţia' de stânga ar obţine între 49,1% şi 50,1% din voturi, contra 49,2%- 49,9% pentru dreapta/extrema dreapta.

Precedentele alegeri din 2018 au rezultat într-o lungă criză politică, un guvern minoritar condus de social-democraţi formându-se cu mare greutate după patru luni.

Sfârşitul treptat la izolării SD şi apariţia acestui partid ca posibilă primă formaţiune a uniunii de dreapta reprezintă 'o basculare enormă pentru societatea suedeză', subliniază Anders Lindberg, editorialist al cotidianul de stânga Aftonbladet.

Moştenitor, la formarea sa la sfârşitul anilor 1980, al unei grupări neonaziste, SD staţiona la 1% acum mai puţin de două decenii şi a intrat în parlament abia în 2010.

Cu un discurs antiimigraţie cuplat cu apărarea statului providenţă tradiţional, SD a reuşit să cucerească clasele muncitoare, pensionarii şi pe cei puţin calificaţi, mai ales bărbaţi, profitând de problemele create de imigraţia numeroasă din ultimii ani (aproape 500.000 de persoane în ultimii 10 ani, adică în jur de 5% din populaţie).

'Criminalitatea, imigraţia ocupă prim-planul, pe când, atunci când privim istoria, alegerile suedeze au fost mereu despre statul providenţă, economie, locuri de muncă. Asistăm la o mişcare tectonică', observă Lindberg.

Patruzeci şi opt de oameni au fost ucişi cu arme de foc în acest an, într-un război al bandelor care pătează imaginea ţării scandinave.

Într-una din ultimele lor dezbateri, Andersson şi Kristersson i-au promis mamei unei fetiţe de 12 ani ucise acum doi ani de un glonţ rătăcit că vor lua măsuri.

După şase ani de când partidul său şi-a schimbat politica de imigraţie, Andersson a înăsprit tonul şi mai mult cu privire la integrare, recunoscând un 'eşec' în numeroase cartiere şi formulând o linie anti-ghetouri.

În ultimele sondaje, social-democraţii sunt creditaţi cu 26,4%-29,5% dintre opţiuni, în jurul celui mai mic scor din istoria lor, 28,3% în 2018. Ei devansează SD (19,8%-21,0%) şi partidul Moderaţilor (16,2%-18,0%).

Suedia este angajată într-un delicat proces de aderare la NATO şi va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie.

Polonia vrea să achiziţioneze 96 de elicoptere Apache din SUA

Polonia are în plan să îşi întărească dotările de apărare prin achiziţia unui mare număr de elicoptere militare de la producători din Statele Unite, transmite dpa.

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a anunţat joi că guvernul de la Varşovia a înaintat o cerere către SUA pentru achiziţia a 96 de elicoptere Apache, şi că Polonia va primi de asemenea tehnologie de transfer, despre care nu a dat însă alte detalii.

Potrivit agenţiei poloneze PAP, primele elicoptere vor intra în dotarea unei unităţi echipate cu tancuri de luptă Abrams americane.

Cele două sisteme formează împreună o 'forţă de neoprit', a declarat ministrul Blaszczak, citat de PAP, în marja reuniunii de joi a grupului de contact pentru Ucraina, desfăşurată la baza aeriană americană Ramstein, în Germania.

Ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski, a scris pe Twitter că decizia va face din Polonia al doilea cel mai mare operator de elicoptere Apache din lume, după SUA.

Achiziţia acestor elicoptere, combinată cu cea de tancuri Abrams şi alte sisteme avansate, va întări interoperabilitatea şi pregătirea de luptă ale Poloniei, a afirmat el.

Polonia îşi întăreşte armata cu sute de tancuri Abrams noi şi second-hand pentru a înlocui tancurile de concepţie sovietică pe care Varşovia le-a donat Ucrainei pentru a le folosi în apărarea contra forţele ruse.

Polonia este unul dintre cei mai activi susţinători în plan militar şi politic ai Ucrainei şi, pe de altă parte, se înarmează pentru a răspunde unui eventual atac al Rusiei. 

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: În Regatul Unit începe o perioadă de doliu

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei, transmit PA Media/dpa.

Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.

Fiul cel mare al reginei şi succesorul la tron, Regele Charles al III-lea, a vorbit joi seară despre durerea sa, la scurt timp după ce Palatul Buckingham a anunţat dispariţia monarhului, în vârstă de 96 de ani, care a murit în cursul după-amiezii la Castelul Balmoral din Scoţia.

Charles se va concentra de acum pe chestiuni de stat, în contextul în care vineri îşi începe prima zi în calitatea sa de nou monarh al naţiunii, după ce a petrecut o mare parte din cei 73 de ani ai săi pregătindu-se pentru acest rol.

Omagii au sosit din întreaga lume, în care a fost salutat angajamentul de nezdruncinat al Reginei Elisabeta a II-a în slujba ţării sale şi a Commonwealth.

Regele Charles al III-lea a acces la tron imediat după moartea mamei sale. Noul rege şi regina consoartă - Charles şi soţia sa Camilla - se vor întoarce vineri la Londra, iar noul monarh urmează să se adreseze naţiunii la televizor vineri seară.

Salve de focuri de armă - câte o salvă pentru fiecare an din viaţa reginei - vor fi trase în centrul Londrei vineri, iar noul rege va avea prima sa audienţă cu premierul britanic Liz Truss.

Apoi, Truss şi principalii săi miniştri vor participa la slujba publică de pomenire la Catedrala St Paul, în centrul Londrei.

Sâmbătă dimineaţa, va avea loc un Consiliu de Ascensiune - proclamarea oficială ca rege a lui Charles - la Palatul St James din Londra.

Prima proclamare publică a noului suveran va fi apoi citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către deţinătorul titlului de Garter King of Arms".

Charles va da audienţe, iar în următoarele zile mass-media va fi informată de către deţinătorul titlului de Earl Marshal, însărcinat cu ascensiunea şi cu funeraliile reginei.

După ce starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a s-a înrăutăţit, familia regală, inclusiv cei patru copii ai suveranei - Charles, prinţesa Anne, prinţii Edward şi Andrew -, şi nepoţii ei, ducele de Cambridge şi ducele de Sussex, s-au grăbit să se deplaseze la Balmoral pentru a fi alături de regină.

Ducesa de Sussex, Meghan, a cărei relaţie turbulentă cu monarhia este bine cunoscută, a rămas la Londra, după ce intenţionase iniţial să-l însoţească pe Harry în Scoţia.

Ducesa de Cornwall şi Cambridge, aşa cum va fi cunoscută de acum înainte Kate, soţia prinţului William, a rămas la Windsor cu copiii - prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis - care au început şcoala.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: În SUA, dispariţia monarhului britanic înseamnă sfârşitul unei epoci

Drapel în bernă la Casa Albă, Empire State Building iluminată - la mii de kilometri de Palatul Buckingham, SUA au salutat joi seară amintirea reginei Elisabeta a II-a, a cărei dispariţie reprezintă, pentru unii americani, "sfârşitul unei epoci", transmite AFP.

Elisabeta a II-a era "un fel de figură maternală pentru (Anglia)", spune Drew, 26 de ani, din Bethesda, statul Maryland. "Pentru mulţi oameni, este singura regină pe care au cunoscut-o vreodată", adaugă ea, şi spune că are o "imagine pozitivă" despre suverană: "Am văzut cu ochi buni apariţiile sale publice legate de filantropie", "dar ştiu că există şi aspecte negative ale monarhiei".

La New York, în celebra Times Square cu zgârie-nori acoperiţi cu ecrane, Jose Reyes, în vârstă de 37 de ani, angajat al unei bănci, vorbeşte chiar despre "finalul unei epoci". "Există îngrijorări uriaşe referitoare la Commonwealth şi la guvernul australian. Pentru SUA, nu cred că îngrijorările sunt atât de mari", spune el.

Ceva mai departe, Empire State urma să fie iluminat odată cu venirea întunericului. Clădirea va fi luminată în culorile purpuriu, simbol al monarhiei, şi argintiu, culoarea celor 70 de ani de domnie ai reginei, sărbătoriţi în iunie. Elisabeta a II-a a urcat pe Empire State Building în 1957, când construcţia încă mai deţinea titlul de cea mai înaltă clădire din lume.

Drapelele sunt în bernă la Casa Albă şi la Capitoliu şi, peste tot în ţară, preşedintele democrat Joe Biden a ordonat să nu fie arborate pe clădirile publice, ambasade, baze militare şi nave de război, până la apusul soarelui, în ziua funeraliilor Elisabetei a II-a.

Joi după-amiază, la Bursa din New York a fost ţinut un minut de reculegere.

Catedrala naţională din SUA, din nord-vestul Washingtonului, a tras clopotele de 96 de ori la ora locală 17:00.

Iar la postul CNN, prezentatorii erau cu toţii îmbrăcaţi în negru.

Totuşi, mulţi dintre aceşti veri îndepărtaţi din America nu sunt decât foarte puţin la curent cu istoria domniei defunctei regine, comentează AFP, adăugând că ei îşi amintesc îndeosebi recenta dispută cu nepotul său Harry şi soţia acestuia Meghan, sau despre reacţia reginei la moartea prinţesei Diana, evenimente care au afectat imaginea monarhului britanic în străinătate.

"Nu ştiu mare lucru despre ea. Este foarte trist că a murit", comentează Lauren, în vârstă de 38 de ani, la Washington. "Avea mereu aerul că este fericită, dar nu ştiu dacă într-adevăr era", a adăugat ea, vorbind despre familia ei care "s-a separat de ea".

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Presa britanică, între recunoştinţă şi durere

Prima pagină a ediţiilor de vineri ale principalelor publicaţii britanice exprimă durerea pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a şi recunoştinţa pentru cei 70 de ani de domnie, transmite EFE.

"Iubita noastră regină a murit", scrie cu litere de-o şchioapă tabloidul Daily Express, cuvinte care însoţesc un portret în alb-negru al suveranei.

Aceeaşi fotografie apare şi pe prima pagină a The Times, care optează pentru un titlu sobru - "Moartea reginei" - şi subliniază că "lumea o plânge pe iubita suverană".

"Inimile noastre sunt distruse", titrează Daily Mail, în timp ce The Sun îşi ia rămas bun de la suverană cu titlul "Mama naţiunii".

The Mirror a tipărit doar două cuvinte pe prima pagină - "Thank You" (Vă mulţumim) - care însoţesc un portret al reginei care ocupă întreaga pagină, iar The Daily Telegraph citează o frază faimoasă atribuită chiar reginei, decedată joi la vârsta de 96 de ani, la castelul Barmoral din Scoţia: "Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire".

"V-aţi făcut datoria, doamnă", titrează tabloidul Daily Star, alături de una dintre cele mai faimoase fotografii, care înfăţişează o tânără Elisabeta a II-a în ziua încoronării sale, în 1953.

Aceeaşi imagine ilustrează şi prima pagină a ziarului The Guardian, care constată evenimentul istoric pe care îl reprezintă decesul reginei cu enunţul "Regina Elisabeta a II-a (1926-2022)", acelaşi pe care l-a ales şi Financial Times, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel