Românii au fost speriați, luni, de o știre despre apa plată contaminată retrasă din mai multe magazine din țară. După lansarea știrii de către televiziuni, publicul a încercat să afle amănunte: despre ce marcă era vorba, ce riscuri sunt, dacă există și alte produse suspecte. Paradoxal, nicio instituție cu atribuții în domeniu nu a furnizat vreo reacție. Verificând la Ministerul Sănătății, am aflat că nu există nicio nouă alertă privind apa contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice sau cu nitriți.
Criza apei plate a fost declanșată de un redactor care a preluat o știre veche de o lună de zile. Este vorba despre o acțiune tematică de control a Direcției de Sănătate Publică, al cărui raport a fost făcut public pe 16 iulie. În acel moment s-a declanșat o adevărată isterie, presa fiind inundată de știri cu apa retrasă ”de la Kaufland” (loturile contaminate cu nitriți erau distribuite mai ales prin rețeaua respectivă). Practic, românilor le-a mai fost servită alerta din 16 iulie. Singura noutate: între timp, producătorul a trimis Ministerului Sănătății dovada că a distrus loturile suspecte. Dar, acest amănunt nu a fost cunoscut de presă, fiindcă nimeni nu a solicitat detalii înainte de republicarea știrii care a colorat în galben ecranele televizoarelor.
Iată informația de luna trecută: "În 8 iulie, Ministerul Sănătăţii ne-a alertat de existenţa pe piaţă a unui lot de apă minerală plată la doi litri, lot care expira în 30.04.2014, lot contaminat chimic, având o concentraţie de nitriţi mai mare decât limita acceptată. În urma acestei alerte, în data de 10.07 am finalizat scoaterea din consum şi instituirea măsurilor de denaturare. Pentru că la noi cantitatea a fost mică, din documentele de trasabilitate a reieşit că în judeţul nostru, în Kaufland au intrat 66 de peturi din acest lot, din care au fost identificate la vânzare 6 peturi, din motiv că celelalte fuseseră comercializate", a declarat Găbiţa Neagu, directorul adjunct al DSP Dâmboviţa.
Acțiuni de control au loc periodic, de obicei la fiecare trei luni, pe fiecare domeniu ce intră în competența DSP, ne-au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății. Următoarea ”criză a apei plate” ar putea avea loc cel mai devreme în octombrie.
Raportul de control, din 16.07.2013
Câteva instituții de presă au publicat numele producătorului, în cazul alertei din iulie. Totuși, informațiile legate de marcă sunt pe surse, căci Ministerul Sănătății este obligat prin lege să mențină confidențialitatea privind producătorul. Apa cu probleme se retrage de la comercializare și se realizează un raport, exact ca cel din 16.07, care poate fi accesat AICI.
Astfel, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind apele potabile îmbuteliate au fost aplicate un număr de 36 sancţiuni contravenționale din care:
Pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind apele minerale naturale îmbuteliate au fost aplicate 82 sancţiuni contravenionale din care :
DeCe News regretă situația și își asumă preluarea știrii, fără verificare, mizând pe credibilitatea televiziunilor care au difuzat ”informația”. După ce autoritățile au făcut verificări, răspunzând solicitărilor DeCe News, și ne-au comunicat rezultatele, am constatat eroarea și facem precizările necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu