Privatizări anchetate. Cum ar putea ajunge la DNA finul lui Becali, un fost deputat și sindicalistul Liviu Luca

Câți își mai aduc aminte de privatizări ale unor societăți precum Podgoria Copou, Piscicola Isaccea, Piscicola Măcin, Rovit Valea Călugărească, Agricola Târgu Frumos sau Berser. O privire aruncată înapoi în timp, măcar în presa vremii, dacă nu chiar în actele acestor privatizări, scoate la iveală nume cunoscute, afaceri controversate și mulți, foarte mulți bani. 

Despre privatizarea Rovit Valea Călugărească, spre exemplu, presa scria la acel moment că liderul de sindicat Liviu Luca și apropiații săi ar fi achiziționat la un preț foarte mic fostele crame ale lui Ceaușescu, adică SC Rovit Valea Călugărească. 

O altă privatizare cu cântec a fost cea a Berser S.A. (Serele Berceni). Compania a fost achiziționată la un preț foarte bun de către Horia Culcescu, nimeni altul decât finul lui Gigi Becali. Ulterior, Berser ar fi fost vândută cu peste 50 de milioane de euro. 

Privatizarea Agricola Târgu Frumos a fost considerată de presă "unul dintre cele mai mari tunuri din istoria economică a județului Iași". Vasile Mocanu, deputat și Neculai Apostol, senator și fost prefect ar fi cumpărat această societate cu două miliarde de lei ca să o revândă câțiva ani mai târziu cu circa 12 miliarde. 

Până în acest moment niciuna dintre aceste privatizări nu a fost cu adevărat anchetată. Lucrurile s-ar putea însă schimba. 

Privatizările, la control!

Așa cum DC News a dezvăluit încă de săptămâna trecută, plângeri penale pentru felul în care au fost privatizate 40 de societăți comerciale de către ADS în perioada 2002-2008 au fost depuse la Direcția Națională Anticorupție. Pentru toate aceste societăți, valoarea de ofertă a fost estimată prin raport de evaluare simplificat. Exact folosirea acestei metode este invocată în plângerile depuse la DNA. Pentru a fi mai clar, având în vedere că privatizarea uneia dintre aceste societăți este cercetată acum în justiție din cauza metodei folosite la privatizare (respectiv privatizarea în baza H.G. 500/1994), asta ar presupune ca și celelalte societăți comerciale să fie luate la verificat din această perspectivă, a metodei de privatizare folosite, se arată în plângerile depuse. 

Ce zice de fapt legea privatizării

În perioada de început a procesului de privatizare în România, pentru stabilirea valorii patrimoniale a societăților comerciale cu capital de stat ce urmau să fie privatizate a fost emisă Hotărârea de Guvernul numărul 500/1994. Hotărârea stabilea un mod de evaluare administrativă a patrimoniului pornind de la situația contabilă a societății. În funcție de valoarea societății, calculată potrivit hotărârii, se stabilea prețul de pornire al pachetului de acțiuni, care se putea efectiv vinde la un preț mai mare sau mai mic decât prețul de pornire, legea prevăzând că nu există un preț minim de vânzare al pachetului de acțiuni. 

Citește și: Toate privatizările din perioada 2002-2008, anchetate de DNA

În paralel cu aplicarea lui H.G. 500/1994, în perioada 1998-2008 au mai fost emise acte normative legate de reevaluarea patrimonială a tuturor societăților comerciale, nu numai a celor cu capital de stat. Este vorba de H.G. 983/1998 și H.G. 403/2000. Ele aveau însă un caracter facultativ, lăsau la latitudinea conducerii societăților respective reevaluarea patrimoniului conform acestor două hotărâri. Ca urmare, instituția publică implicată în privatizare nu putea obliga societățile comerciale din portofoliul lor să trimită situații financiare conform altor acte normative decât H.G. 500/1994 câtă vreme nici legea nu obliga. 

Direcția Națională Anticorupție are așadar acum de răspuns unei serii de plângeri penale care fac referire la această problemă, doar în cazul privatizărilor făcute de ADS, la 40 de societăți comerciale s-a folosit această metodă. O singură societate dintre cele 40 a fost subiectul unui proces, ceea ce ridică întrebări cu privire la principiul general de privatizate pentru celelalte 39. În acest caz, procurorii DNA vor fi nevoiți să ia la întrebări pe toți cei implicați în celelalte 39 de privatizări, așa cum se solicită și în plângerile recent depuse. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel