Urmărește emisiunea live


Conflict Ungaria - SUA: Lista Victoriei Nuland pentru Orban. Ungaria, exclusă din NATO?

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a recunoscut săptămâna trecută, pentru USA Today, că sancționarea a șase oficiali guvernamentali maghiari de către SUA a produs un mic seism politic la Budapesta. Dar avertizarea care a zguduit establishmentul maghiar a fost cea privind degradarea Ungariei din calitatea de "aliat" al americanilor.

"America a bătut cu pumnul în masă și se pare că acum s-a auzit și la Budapesta", a spus, pentru ATV, Kurt Volker, fostul amabasador al SUA la NATO, care a lucrat câțiva ani și la ambasada din Budapesta.

Volker crede că șeful diplomației maghiare a primit o listă cu probleme concrete de rezolvat în timpul recentei vizite efectuată la Washington, unde s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland. Diplomatul american nu crede că lista include anularea imediată a extinderii centralei nucleare de la Paks din bani rusești, dar știe cert că lui Szijjarto i s-a atras atenția cu privire la ascensiunea extremei-drepte. "Cel mai mare pericol este extrema dreaptă și noi i-am spus asta d-lui Szijjarto și este responsabilitatea guvernului să ia măsuri în acest sens".

ATV susține că Pentagonul evaluează în prezent performanța de membru NATO al Ungariei, dar nu a ridicat nicio obiecție de natură militară, conform Budapest Beacon.

Volker a comentat și recentele declarații ale însărcinatului american cu afaceri la Budapesta, Andre Goodfriend, care a spus că Ungaria ar putea să nu mai fie considerată un "aliat" de către SUA. "Nu este probabil ca Washingtonul să inițieze excluderea din NATO a Ungariei". El a punctat că NATO ia doar decizii consensuale, astfel că americanii nu pot decide unilateral excluderea Ungariei.

Viktor Orban, prima reacție în scandalul SUA-Ungaria: Serviciile secrete pot afla numele celor acuzați

Kurt Volker crede că Andre Goodfriend nu a lansat o amenințare, ci, mai degrabă, o întrebare: "Este normal ca o țară aliată să se comporte precum Ungaria?".

Cât despre decizia SUA de a include șase oficiali pe "lista neagră", Volker spune că dezamăgirea americanilor rezidă în mai multe probleme, "de la discursul neortodox al lui Orban despre relațiile cu Rusia, dar și modificarea legii electorale și a Legii Fundamentale".

"Da, America a vrut să transmită un mesaj că nu este satisfăcută de schimbările din viața politică maghiară. De aceea au urmat acești pași fără precedent, introducerea unor interdicții de călătorie împotriva unor cetățeni unguri. Există probleme legate de corupție și în state aliate precum Italia, Franța sau Bulgaria. Dar reacția aceasta a Americii este nouă. Cred că scopul este ca guvernul Ungariei să ia în serios plângerile exprimare de americani în legătură cu politicile maghiare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel