Urmărește emisiunea live


Putin și-a trimis expertul pe invazii. Generalul care a condus ocuparea Crimeei, în fruntea trupelor „pacificatoare“ din Kazahstan

Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России
Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России

Misiunea trupelor ruse în Kazahstan este condusă de Generalul Colonel Andrei Serdyukov, cel care a a fost la conducerea operațiunii militare care s-a finalizat cu anexarea ilegală a Crimeei. Între timp, dictatorul Nazarbayev pare că a fugit, iar autoritățile ar evita să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”.

Intervenția foarte rapidă a trupelor ruse sub auspiciile „forțelor de menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO, un fel de variantă a NATO a statelor din fosta URSS, ridică o serie de întrebări.

Trupele trimise în Kazahstan vor fi conduse de comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, Generalul Colonel Andrei Serdyukov.

În primăvara lui 2014, acesta a condus operațiunea de anexarea Crimeei, iar în 2019 a condus un grup militar rus în Siria.

Serdyukov ar fi fost, de asemenea, responsabil de formarea și antrenarea grupului de forțe de ocupație ruse din Donbass (pseudonimul „Sedov”/«Сєдов»), susține publicația ucraineană NV.

Cât va dura misiunea - termen nespecificat

Potrivit Reprezentantul Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, durata ”misiunii” din Kazahstan este limitată, dar încă nu au fost anunțate termene precise.

În prezent se cunoaște faptul că 75 de avioane militare rusești de transport - IL-76 și An-124 - sunt implicate în transferul armatei ruse în Kazahstan, iar transferul are loc non-stop.

Unități ale Brigăzii 45 a Forțelor Aeropurtate Ruse, Diviziei 98 Aeropurtate a Forțelor Aeropurtate Ruse și Brigăzii 31 a Forțelor Aeropurtate Ruse au fost trimise în Kazahstan. Potrivit lui Konașenkov, toți militarii implicați „au urmat un antrenament special și au o experiență reală de luptă”.

”Militarii ruși care au sosit în Republica Kazahstan au început imediat să-și îndeplinească sarcinile. În acest moment, împreună cu agențiile de aplicare a legii din Republica Kazahstan, aeroportul din Almaty este sub control deplin”, adaugă reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

”Elbasy” ar fi fugit, iar autoritățile evită să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”

Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev (supranumit și ”Elbasy” - Conducătorul națiunii) și fiicele sale au părăsit Kazahstanul împreună cu familiile lor, relatează ziarul kazahOrda.kz.

Publicația notează că doar fratele mai mic al fostului președinte, Bolat Nazarbayev, a rămas în țară. Pe 6 ianuarie, a apărut informația că un avion secret a decolat din capitala Nur Sultan și a aterizat în Dubai, unde se află proprietățile familiei Nazarbayev.

Jurnaliștii kazahi au mai remarcat că autoritățile kazahe au încetat să mai folosească numele oficial al capitalei țării, Nur-Sultan, în rapoartele oficiale. Jurnalistul Orda.kz, Gulnara Bazhkenova a anunțat acest lucru la postul de televiziune Dozhd, scriu cei de la Tvrain.ru.

Potrivit acesteia, în locul numelui orașului, în rapoartele oficiale sunt folosite expresiile ”capitala”, ”capitala Kazahstanului”, potrivit RadioDCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel