Petrotel Lukoil și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, trimise în judecată. Prejudiciu de 1,7 miliarde euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploiești și a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Ministerului Public, în același dosar au fost deferite justiției mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiești, între care se află și cetățeni ruși.

Astfel, au fost trimiși în judecată directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești și membru în Consiliului de Administrație (CA) al societății, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, acuzat de folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare de bani, precum și cetățenii ruși Alexey Voinstev, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, și Olga Kuzina, director general adjunct în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în CA al Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea cu rea credință a creditului societății, și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, și Dorel Duțu, contabil șef în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Citește și: Dosar Lukoil. Sechestru pe bunuri de două miliarde de euro

 

Procurorii arată că în perioada 2011-2014, directorii inculpaţi ai Petrotel Lukoil au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul companiei „într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect".

Petrotel Lukoil ar fi încheiat contracte de achiziţie de ţiţei şi de livrare a unor produse finite în condiţii dezavantajoase companiei, la preţuri sub cele de producţie. Firma favorizată era Lukoil Europe Holdings BV din Olanda, iar favorizarea ar fi constat în „efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat".

Procurorii arată că prejudiciul provocat de inculpaţi se ridică la peste 1,76 miliarde de euro. Anchetatorii au dispus sechestru asigurător pe conturile Petrotel Lukoil Ploieşti şi ale Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la suma de 2,07 miliarde euro, precum şi pe peste 176 de milioane de acţiuni în valoare de 442 milioane lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Olanda, în valoare de 1,88 miliarde lei.

Conturile puse sub sechestru ale celor două companii se află la ABN Amro Bank Olanda, în cazul Petrotel Lukoil Ploieşti, şi la City Bank Londra, în cazul companiei din Olanda.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel