Până și locul unde s-a născut Stalin vrea să ajungă cât mai departe de Rusia lui Putin. Proteste masive în Georgia pentru intrarea în UE și NATO/ video

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Peste 60.000 de persoane au cântat „Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene, în cadrul unei manifestații masive din Tibilisi, capitala Georgiei.

Peste 60.000 de oameni au ieşit în stradă, într-o ţară de 3,7 milioane de locuitori. La Tbilisi, demonstraţia de susţinere a intrării Georgiei în Europa a arătat ceea ce spun sondajele. 80% dintre georgieni urmează să adere la Uniune.

Manifestaţia, cea mai mare din ultimii 30 de ani, a avut scopul de a cere aderarea la blocul european pentru fosta republică sovietică, în faţa Parlamentului.

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, le-a scris liderilor Uniunii Europene, cerându-le să sprijine aspiraţiile pro-europene ale ţării caucaziene.

Comisia a făcut 12 recomandări pentru Georgia şi a promis că va revizui implementarea acestora până la sfârşitul anului 2022: printre măsurile pe care le aşteaptă Bruxelles-ul se numără reducerea polarizării politice, implementarea reformelor judiciare şi democratice, consolidarea instituţiilor.

De teama Rusiei, Georgia nu vrea doar în UE, ci şi în NATO. Premierul ţării a spus astăzi că este hotărât să-şi introducă ţara în NATO, nu înainte de a fi „rezolvat problemele teritoriale cu Rusia”.

Georgia se află într-o poziţie deosebit de sensibilă, învecinându-se cu Rusia la nord, cu Turcia, Armenia şi Azerbaidjan la sud. Regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia sunt recunoscute ca state autonome de unele ţări - inclusiv Rusia.

Macedonia de Nord şi Albania, aderare la UE. Charles Michel, președintele Comisiei Europene: Un semnal important

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel joi la începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania, cu o săptămână înaintea summitului planificat UE-Balcanii de Vest, informează DPA.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Michel a caracterizat procesul drept o "prioritate de vârf".

"Sper din tot sufletul şi sunt încrezător că vom avea evoluţii pozitive foarte curând. Acesta ar fi un semnal important pentru ţara dumneavoastră şi pentru întreaga regiune", a spus Michel, potrivit Agerpres,

Împreună cu Albania, Macedonia de Nord a primit confirmarea în martie 2020 că îndeplineşte condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare. Cu toate acestea, Bulgaria a ameninţat că se va opune prin veto începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Printre alte cereri, Bulgaria a făcut apel la Macedonia de Nord să confirme în Constituţia sa drepturile minorităţii bulgare care trăieşte în ţară.

Michel nu a putut spune dacă viitorul summit, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, va constitui un avans. "Când avem o reuniune a Consiliului European, nu suntem niciodată siguri de rezultat", a declarat el, dar a adăugat că va face totul pentru a asigura ca reuniunea să aducă "un pas decisiv" spre aderare.

La rândul său, Pendarovski a spus că "prelungirea integrării macedonene în UE zdruncină credibilitatea uniunii în sine". El a calificat cererile Bulgariei drept "precedent periculos" de "condiţii instituite de un stat membru asupra unei ţări candidate pentru calitatea de membru din motive bilaterale".

Ambii au fost de acord că extinderea UE a câştigat o importanţă suplimentară pe fondul invaziei în curs a Ucrainei de către Rusia.

Aderarea Republicii Moldova la UE

Recent, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre posibila aderare a Republicii Molodva la Uniunea Europeană (UE).

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este "perfect legitimă", vorbind la o conferință de presă comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie Mediafax.

Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia și Ucraina însăși, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Solicitarea a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii la granița cu Ucraina.

Franța, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii, va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc, în cadrul unei reuniuni cruciale a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.

El a descris războiul din Ucraina ca fiind "o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni" și a declarat că Moldova este "deja o țară ancorată în familia europeană".

Macron a declarat că dorește să ajungă la un consens privind acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei țări, adăugând că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.

Sandu a declarat că Moldova dorește să devină membră a UE "cât mai curând posibil. Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut".

Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE, a spus ea. (VEZI CONTINUAREA AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel