EXCLUSIV  Italia şi Grecia cer ȘI TEST PCR, pe lângă certificatul verde. Carmen Avram: Suntem în pericol, cea mai mare amenințare de la declanșarea pandemiei

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Italia şi Grecia au impus noi reguli în ceea ce priveşte trecerea graniţei. Astfel, în plus faţă de certificatul verde agreat la nivel european, pentru intrarea în cele două ţări este nevoie şi de un test cu rezultat negativ. 

Guvernul Italiei tocmai a introdus, până în 31 ianuarie, obligativitatea prezentării de rezultate negative la teste COVID-19 pentru accesul în Italia, deşi Uniunea Europeană a adoptat certificatele COVID-19, care conţin date despre vaccinare, vindecare sau testare, tocmai pentru a facilita circulaţia în spaţiul UE pe durata pandemiei. Decizia Guvernului Mario Draghi a provocat "stupoare" în rândul liderilor UE, reuniţi la Bruxelles pentru summitul Consiliului European, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Mario Draghi susţine că a impus noile restricţii pentru că Italia are mai puţine cazuri de infecţii cu tulpina Omicron decât alte state UE. "Trebuie să menţinem acest avantaj de protejare a sistemului medical naţional", a argumentat Draghi.

"Însă mulţi lideri europeni au atras atenţia asupra coordonării internaţionale şi asupra necesităţii informării în prealabil a celorlalte ţări, pentru a exista măsuri proporţionate", a afirmat un oficial UE, sub protecţia anonimatului. conform Mediafax.

"Nu s-a discutat nominal despre ce ţară este vorba, dar s-a decis că este necesară coordonarea între statele membre UE", a explicat un alt funcţionar european. Liderii UE au elaborat un proiect de document care are următorul conţinut: "Sunt necesare eforturi coordonate. Restricţiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, nu trebuie să afecteze funcţionarea pieţei unice şi nu trebuie să împiedice în mod disproporţionat libera circulaţie între statele membre sau călătoriile în spaţiul UE".

"Noi suntem foarte mulţumiţi că am adoptat certificatul COVID-19 în timp-record. Toate acţiunile trebuie să fie coordonate. Deciziile unilaterale arată că UE nu are capacitatea de a înfrunta rapid problemele generate de pandemie", a declarat David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

CITEŞTE ŞI Intrarea în Grecia, DOAR cu test PCR negativ. Certificatul verde european nu mai este de ajuns

Carmen Avram: Nu suntem departe de pericol. Fiecare stat îşi ia propriile măsuri

Europarlamentarul Carmen Avram a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, că Uniunea Europeană nu poate impune măsuri statelor membre, ci doar recomandări, dar şi că fiecare stat îşi ia propriile măsuri de siguranţă. 

"Certificatul verde se foloseşte în continuare în aeroporturi şi nu numai, dar depinde de fiecare stat în parte ce măsuri îşi impune în rest. La nivelul Uniunii Europene nu există decât certificatul verde, care e destinat libertăţii de călătorie. Fiecare stat poate să îşi impună propriile măsuri, iar cele care vin cu măsuri suplimentare nu mai admit doar dovada vaccinării prin certificatul verde. Este posibil să se discute, în funcţie de cum evoluează pandemia, şi alte măsuri la nivelul UE, dar Uniunea Europeană nu poate impune, tocmai de asta fiecare stat îşi ia propriile măsuri. 

Măsurile vin în contextul în care şi vaccinaţii pot face boala şi o pot şi transmite. Astfel, fiecare ţară îşi ia măsuri împotriva noii variante a coronavirusului. 

În ceea ce priveşte valabilitatea certificatului verde, nu s-a discutat nimic despre prelungire încă, dar când a fost făcut s-a pus în discuţie posibilitatea prelungirii sale, în funcţie de situaţia pandemică. Acum nu suntem departe de pericol, suntem într-un pericol şi mai mare. Experţii spun că este cea mai mare ameninţare de la declanşarea pandemiei este cea mai virulentă mutaţie și poate bloca toate sistemele sanitare din toată Uniunea Europeană", a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel