Cine este Codruț Olaru, propus ca adjunct al Procurorului General

codrut olaru
codrut olaru

Codruț Olaru este propunerea lui Victor Ponta pentru a ocula funcția de adjunct al  Procurorului  General al României. Asupra lui Codruț Olaru au planat, de-a lungul timpului,  mai multe acuzații cum ar fi acelea de trafic de influență, dar și implicarea acestuia în dosarele lui Omar Hayssam sau a traficantului de arme Viktor Bout.

Fostul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a fost numit în funcţie de preşedintele Traian Băsescu în 2007, la vârsta de 37 de ani, la propunerea ministrului Justiţiei, Monica Luisa Macovei, în urma unei preselecţii organizate de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Anterior, în anii 1996-1999, Olaru a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, de unde a venit și actualul șef al CSM, Oana Hăineală, iar în 2000 a fost numit prim-procuror al acestei unităţi de parchet. În anul 2002 a fost promovat procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, iar în 2003 s-a transferat în cadrul Biroului Teritorial Bacău al DIICOT. În anul 2006, sub ministeriatul Monicăi Macovei, este numit procuror şef al Serviciului Teritorial Bacău al DIICOT, dar, sub conducerea sa, această structură teritorială nu s-a remarcat cu niciun rechizitoriu de răsunet.

Procurorul Codruţ Olaru a fost numit în fruntea DIICOT fără ca procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Monica Luisa Macovei, şi preşedintele Traian Băsescu să ţină cont de mapa sa profesională, scrie luju.ro.

Acuzat de subalternii săi pentru trafic de influenţă

Potrivit site-ului vreaudreptate.ro, Codruț Olaru ar fi fost implicat în multe scandaluri şi, mai mult de atât, a fost acuzat de nenumărate ori de subalternii şi chiar şefii săi de abuz în serviciu, trafic de influenţă sau favorizarea infractorului, în perioada când era prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Mai précis, Olaru a fost acuzat că în anul 2001, ar fi încercat să-l determine pe prim-procurorul adjunct Gabriela Burcă să-i scape de starea de arest pe membrii unei reţele care a falsificat 15.000 de cupoane agricole şi 29.500 de timbre de marcaj utilizate de mafia alcoolului din Moldova. Prejudiciul ridicat era de peste 2 milioane de euro.

Codruţ Olaru, în calitate de procuror şef al DIICOT, ar fi ascuns stenogramele discuţiei dintre generalul Constantin Degeratu consilier pe probleme de apărare de siguranţă şi apărare naţională a lui Traian Băsescu şi inculpatul arestat Omar Hayssam din sediul Parchetului General privind două dosare strict secrete de importanţă deosebită, referitoare la Omar Hayssam, Viktor Bout şi traficul internaţional de armament.

Codruț Olaru, prieten  bun cu Sorin Blejnar

În 2009, Olaru a fost acuzat de fostul procuror şef adjunct al DIICOT Angela Ciurea, că i-a cerut, alături de Kovesi, „să lase mai moale" ancheta în dosarul privatizărilor strategice. Un alt mare semn de întrebare pus în ceea ce-l priveşte pe Codruţ Olaru se referă la faptul că nu a instrumentat dosare cu privire la contrabanda şi corupţia generalizate din vămile României. Se spune că toată această tăcere a lui Olaru ar fi datorată relaţiei sale de prietenie cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

De asemenea,  în anul 2008 Codruţ Olaru a fost implicat într-un accident de circulaţie cu maşina Parchetului General, iar anterior a fost implicat într-un accident de vânătoare, în care era să fie împuşcat de fostul primar al municipiului Bacău, Dumitru Sechelariu, decedat între timp, mai scrie sursa citată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel