Zi de DOLIU NAȚIONAL în România. Programul funeraliilor Reginei Ana

Sâmbătă, 13 august, este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Reginei Ana, în urma deciziei luate de Guvern, săptămâna trecută.

Regina Ana va fi înmormântată astăzi, la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, necropola regilor României

În această zi, toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.

Drapelul va fi arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.

Aceeași obligație le revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.

Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură vor trebui să își adapteze programul în mod corespunzător.

Programul funeraliilor regale, primele din ultimii 78 de ani

Funeraliile regale vor începe în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când vor ajunge la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine. La funeralii și-au anunțat deja prezența membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.

Între timp sunt așteptate să ajungă la Palatul Regal oficialitățile statului român.

La ora 10,30 este programată slujba religioasă ortodoxă, în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi scos din Palatul Regal spre Piața Palatului în următoarea ordine anunțată de Biroul de presă al Majestății Sale Regelui: un militar care poartă crucea, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

Citește și: Funeralii Regina Ana: Cine va reprezenta familia regală britanică

La ora 11,00, semnalul funerar de trompetă va marca începerea slujbei religioase, care va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici.

Sicriul va fi încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ține două lumânări aprinse, precizează Casa Regală.

Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în mașina mortuară.

Mașina mortuară va parcurge încet câțiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii și mașina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

Cortegiul de mașini va traversa, conform programului, Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități, anunță Casa Regală.

În jurul orei 14,30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 — sosirea convoiului mortuar.

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.

La ora 15,30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală și va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel