Turcia, de neînțeles: ISIS face prăpăd în Kobane, sub ochii ei

Jihadiștii Statului Islamic se apropie de capturarea în totalitate a orașului sirian Kobane, aflat la granița cu Turcia (vezi harta), în timp ce a doua cea mai puternică armată a NATO privește masacrul de la câteva sute de metri distanță.

Tancurile turce sunt staționate în apropiere de granița cu Siria, dar ordinul de intervenție este așteptat în zadar de kurzii din orașul sirian Kobane. Între timp, coaliația condusă de Statele Unite se rezumă la atacuri aeriene în apropiere de Kobane.

Premierul turc Ahmet Davutoglu declara, luni seară, pentru CNN, că Turcia va face "tot ce îi stă în putință pentru a-i ajuta pe oamenii din Kobane pentru că sunt frații și surorile noastre". Câteva ore mai târziu, președintele turc Recep Tayyip Erdogan deplângea că localitatea care se învecinează cu țara sa este "pe punctul" de a cădea în mâinile jihadiștilor. El a apreciat că este nevoie de o intervenție militară terestră pentru a opri Statul Islamic în Irak și Siria (ISIS).

ISIS: Jihadiștii, în Kobani, la granița cu Turcia: "Un măcel e pe cale să înceapă"

Davutoglu mai preciza luni seară că Turcia ar trece la acțiune dacă va exista un angajament larg al aliaților Ankarăi privind crearea unei "no fly-zone" (teritoriu deasupra căreia a fost instaurat o interdicție de zbor) în nordul Siriei, mișcare pe care SUA a refuzat, pentru moment, să o susțină.

Analiști spun însă că disponibilitatea Turciei de a privi de pe margine cum inamicul numărul unu al Vestului îi devine vecin ar putea afecta țara rămasă mulți ani un bastion de stabilitate al regiunii.

"Turcia a ajutat la crearea unui mediu care este în prima etapă a 'Pakistanizării' ", spune, conform Newsweek, Halil Karaveli, analist al unui think tank, referindu-se la tolerarea de către Turcia a Statului Islamic, pe care Ankara o respinge.

Turcia se teme că va deveni țina nr. 1 a acțiunilor destabilizatoare ale ISIS

El se teme că următorii pași ai Statului Islamic, indiferent dacă va reuși să mențină controlul asupra teritoriilor din Siria și Irak, va fi să se concentreze pe Turcia în același mod în care jihadiștii ce luptau în Afganistan au creat haos în Pakistan.

O îngrijorare stringentă este cea din rândul kurzilor din Turcia, mulți dintre ei fiind de părere că Ankara ajută Statul Islamic.

"Kurzii din Turcia au primit locuri în primul rând pentru a privi distrugerea propriilor semeni", spune Asli Aydintasbas, editorialist al ziarului Miliyet ."Vor exista repercursiuni serioase. Din punct de vedere strategic, Kobane este mic, dar are o puternică încărcătură simbolică pentru kurzii din Turcia și nu cred că Guvernul realizează asta (...) Kurzii luptă din greu, în timp ce Turcia stă pe margine. Asta va fi imaginea în străinătate și asta va fi imaginea în ochii kurzilor", mai scrie el.

Joe Biden l-a înfuriat pe Erdogan: Vreau scuze. E istorie pentru mine

Potrivit sondajelor, cetățenii Turciei condamnă ferm crimele Statului Islamic. Ambivalența Turciei este explicată, în parte, de lunga sa istorie de antagonizare cu PKK (Partidul Muncitorilor Kurzi), un grup de rebeli etichetat drept terorist de Europa și America, și de simpatia pe care o nutrește față de populația musulmană sunită.

Turcia "nu vrea să se implice în ceva care nu are direcții clare", spune Hugh Pope, director adjunct de programe pentru Europa și Asia Centrală la Grupul de Criză Internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel