Orăștie: Primarul Ovidiu Bălan (PSD), somat să respecte limba oficială de stat

Primarul social-democrat al municipiului Orăştie a fost somat de către prefectul județului Hundoara să respecte limba oficială de stat în cazul unei plăcuțe comemorative, dedicată unei personalități locale.

Jurnalistul Dan Tănasă scrie pe blogul său că primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD), a fost sesizat de un cetăţean cu privire la faptul că pe un imobil din oraş este amplasată o placă comemorativă dedicată unei personalităţi locale, Kun Kocsard, relatează Antena 3.

Placa, amplasată de filiala locală a UDMR, este inscripţionată cu încălcarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române, inscripţia în limba maghiară fiind aşezată deasupra inscripţiei în limba oficială de stat.

Potrivit sursei citate, situaţia ilegală nu îl deranjează pe primarul Orăștiei, având în vedere că acesta, deși sesizat, a argumentat, "stupid și ilegal", că "articolul 13 din Constituţie se referă strict la faptul că limba oficială de stat în România este limba română, fără să precizeze ordinea de precădere a limbilor în care se fac înscrisurile".

Dan Tănasă a sesizat Prefectura Hunedoara, iar prefectul Sorin-Adrian Vasilescu a solicitat primarului din Orăştie să respecte limba oficială de stat şi să amplaseze o plăcuţă care să fie inscripţionată mai întâi în limba română.

"Recomandăm primarului municipiului Orăștie, ca ținând seama de prevederile legale, precum și de practica juridică raportat la faptul că placa comemorativă este amplasată pe o clădire în care funcționează o instituție publică, să ia măsuri astfel încât placa comemorativă să conțină, mai întâi, informațiile în limba română, iar apoi, să fie consemnate, în altă limbă, decât limba oficială a României", se arată în solicitarea prefectului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel